Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Η αγωνία του Μητσοτάκη για το φθινόπωρο - "Αγκάθι" η ενέργεια και νέα προσπάθεια για ευρωπαϊκή λύση

Σε μία ευρωπαϊκή λύση στην ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να ελπίζει η κυβέρνηση, διαπιστώντας ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί δεν επαρκούν, δεδομένου του μεγέθους του κύματος της ακρίβειας.



Η κοινωνία λοιπόν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που νιώθουν την πίεση των ψηφοφόρων, ζητούν περισσότερα μέτρα και όχι μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για τα καύσιμα κίνησης και τις τιμές των τροφίμων.

Το οικονομικό επιτελείο όμως έχει ήδη διαμηνύσει πως έχουν εξαντληθεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για το 2022, ενώ είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά επιφυλακτικό στη μείωση έμμεσων φόρων ως μέτρο κατά των ανατιμήσεων.

“Από τα καύσιμα δεν υπάρχει αύξηση στα κρατικά έσοδα, αλλά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, έχουμε μείωση 112 εκατομμυρίων ευρώ στον ΕΦΚ στο πρώτο τρίμηνο του 2022. Επομένως δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για άλλα μέτρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης.

Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι είναι προτιμότερη η πολιτική των επιδοτήσεων, παρά μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ή του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, καθώς στη δεύτερη περίπτωση θα μειωθούν και τα δημόσια έσοδα. Από την άλλη όμως, οι κρατικές επιδοτήσεις χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια δε γίνεται να συνεχιστούν επ’ αόριστον.

Και η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι από το φθινόπωρο τα πράγματα ενδέχεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας βεβαίως η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι υψηλή και το καλοκαίρι για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω κλιματιστικών. Αλλά το χειμώνα το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς όλες οι χώρες της ΕΕ θα χρειάζονται φυσικό αέριο για θέρμανση.

Για αυτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε χθες από το Νταβός, ότι θα θέσει ξανά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 30 και 31 Μαϊου, την πρόταση για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

“Η αγορά ενέργειας είναι περίπλοκο ζήτημα. Κάθε χώρα έχει διαφορετικές προτεραιότητες. Αλλά πραγματικά θα παροτρύνω τους συναδέλφους μου να δουν τη μεγάλη εικόνα αυτή τη στιγμή. Το κάναμε με τον Covid. Το κάναμε με το πρόγραμμα NextGenerationEU. Το κάναμε με τα εμβόλια. Το κάνουμε με το σχέδιο REPowerEU. Ας δούμε όμως και το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, γιατί μπορεί να έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Børge Brende.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η ΕΕ μπορεί να επιβάλλει πλαφόν στην χονδρική του φυσικού αερίου σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, που είναι μεγάλοι προμηθευτές LNG .

“Αλλά δεν θέλω να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου ξοδεύουμε όλο και περισσότερα, επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια”, ξεκαθάρισε.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ πρέπει μεν να συνεχίσει την πράσινη μετάβαση, “αλλά πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε αύριο, τον επόμενο μήνα, τους επόμενους τρεις μήνες. Τι θα κάνουμε τον χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες;”

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί επίσης να επιτραπεί σε όσες χώρες της ΕΕ το επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα του Ταμείου Ανάκαμψης, για μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, αφού οι βόρειες χώρες δεν φαίνονται διατεθειμένες να δεχθούν ένα νέο κοινό ταμείο κατά της ακρίβειας.

(της Βίκυς Σαμαρά, news247.gr)