Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Σιάμισιης: Καμία επίπτωση στη ζήτηση καυσίμων παρά τις υψηλές τιμές - Τι είπε στους αναλυτές για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ

Παρά τις πρωτόγνωρες τιμές των καυσίμων κίνησης η εγχώρια αγορά δεν έχει επηρεαστεί και η ζήτηση συνεχίζει να κινείται ανοδικά.





Αυτή τη διαπίστωση έκανε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης όταν ρωτήθηκε από τους αναλυτές στη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης για το αν υπάρχει επίπτωση στη ζήτηση των υγρών καυσίμων κίνησης από τον Απρίλιο και μετά.

«Δεν υπάρχει καμία επίπτωση», είπε και την απέδωσε αφενός στην επιστροφή των καταναλωτών στους δρόμους μετά την άρση των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID – 19 καθώς και στην τουριστική κίνηση. «Βραχυπρόθεσμα δεν βλέπουμε επιπτώσεις», συμπλήρωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους η συνολική ζήτηση στην εγχώρια αγορά για επίγεια καύσιμα ήταν 16% υψηλότερη, φτάνοντας στους 1,7 εκατ. τόνους, ενώ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με πέρυσι.

Αλλά και στα υπόλοιπα πετρελαιοειδή προϊόντα η αγορά κινήθηκε ανοδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.  Η ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε επίσης κατά 15% σε ετήσια βάση, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 160% λόγω αυξημένης πτητικής δραστηριότητας και επιβατικής κίνησης, ενώ η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων αυξήθηκε κατά 4%.

Οι ΑΠΕ

Η διοίκηση του ομίλου έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη νέα της δραστηριότητα, αυτή της ανάπτυξης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μάλιστα για πρώτη φορά στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου συμπεριλαμβάνονται κι εκείνα των ΑΠΕ. Μαζί με τα αιολικά πάρκα που εξαγόρασε στην Εύβοια, για το πρώτο τρίμηνο του έτους τα EBITDA της δραστηριότητας ανέβηκαν στα 3 από 1 εκ. ευρώ που ήταν πέρυσι την ίδια χρονική περίοδο.

Το νέο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης ισχύος 204 MW ξεκίνησε να λειτουργεί τον Απρίλιο και θα αποτυπωθεί στις οικονομικές επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου, όπως σημείωσαν τα στελέχη των ΕΛ.ΠΕ στους αναλυτές.

Εκτίμησαν μάλιστα πως τον επόμενο χρόνο τα EBITDA των ΑΠΕ θα αυξηθούν στα 15 εκ. ευρώ.

Ο όμιλος σήμερα λειτουργεί έργα συνολικής ισχύος 285 MW. To 2023 θα αυξηθεί στα 400 MW και σε μία διετία στα 600 MW.

Επίσης, η διοίκηση, στο πλαίσιο της υλοποίησης του εταιρικού μετασχηματισμού «Vision 2025», προχώρησε σε αναβάθμιση του μεσοπρόθεσμου στόχου για λειτουργική ισχύ ΑΠΕ 1 GW μέχρι το τέλος του 2026 και άνω των 2 GW έως το 2030.

(του Χρήστου Κολώνα, Οικονομικός Ταχυδρόμος)