Προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί ο νέος έκτακτος φόρος που αποφάσισε να επιβάλει η βρετανική κυβέρνηση στους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, οι οποίοι έχουν αποκομίσει πακτωλό κερδών χάρις στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.
Ο φορολογικός συντελεστής ορίστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στο 25% και θα επιβληθεί επί των κερδών που αποκόμισαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών από τις δραστηριότητές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η κυβέρνηση δέχεται ισχυρές πιέσεις να ανακουφίσει τα χειμαζόμενα νοικοκυριά από τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και τον πληθωρισμό. Εξ ου και ανακοινώθηκε νέο πακέτο μέτρων ύψους 15 δισ. στερλινών, ενώ από τον φόρο στους πετρελαϊκούς ομίλους εκτιμάται πως τα κρατικά έσοδα θα ανέλθουν σε 5 δισ. στερλίνες.
Πάντως, η ΒΡ δήλωσε ότι θα εξετάσει ξανά τα σχέδιά της για το Ηνωμένο Βασίλειο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν ο έκτακτος φόρος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει αρκετά κίνητρα για τη διατήρηση των επενδύσεων. Αυτή η τοποθέτηση της ΒΡ ίσως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναδίπλωση, ενώ προηγουμένως είχε γνωστοποιήσει τα σχέδιά της για επενδύσεις 18 δισ. λιρών (32 δισ. δολαρίων) στη χώρα με ορίζοντα το 2030. Πάντως, όπως διευκρίνισε, τα όσα δήλωσε χθες δεν αφορούν τον εφάπαξ φόρο, αλλά έχουν μακροπρόθεσμο σκεπτικό. «Θα χρειαστεί τώρα να εξετάσουμε τον αντίκτυπο τόσο της νέας εισφοράς όσο και της προβλεπόμενης φορολογικής ελάφρυνσης στα επενδυτικά μας σχέδια στη Βόρεια Θάλασσα», προσέθεσε η πετρελαϊκή.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τον εφάπαξ φόρο του 25% στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, υποκύπτοντας στις οξυμένες πιέσεις να στηρίξει τους Βρετανούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσθεώρητη αύξηση του κόστους ζωής. Ο δε Ρίσι Σούνακ, ο υπουργός Οικονομικών, θέλησε να συγκρατήσει τις επικρίσεις ότι ο έκτακτος φόρος ήταν εχθρικός προς τις επιχειρήσεις. Εξ ου και συμπεριέλαβε στα νέα μέτρα και μία επιδότηση 80% επί νέων επενδύσεων, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι εταιρείες ενέργειας μπορούν να μειώσουν το ποσό που πληρώνουν ως φόρο, εάν δεσμευτούν για νέες κεφαλαιουχικές δαπάνες.
Ο σημαντικότερος κίνδυνος για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι οι πολυεθνικές του κλάδου, όπως η BP και η Shell, που περιορίζουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα υπέρ της ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, βλέπουν τη χώρα λιγότερο ελκυστική μετά την ανακοίνωση περί του 25%, όπως σχετικά επισημαίνει σε συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής ενέργειας σε διεθνή κλίμακα της JP Morgan, Κρίστιαν Μάλεκ. Ενας απροσδόκητος φόρος «δημιουργεί απρόβλεπτο περιβάλλον για έργα, που χρειάζονται χρόνια για να αναπτυχθούν», προσέθεσε.
Αν και οι περισσότερες εταιρείες αναγνώρισαν ότι η πρωτοβουλία Σούνακ ανταποκρίνεται σε μια επείγουσα πραγματική κρίση κόστους ζωής, υπήρξε επιφυλακτικότητα και απογοήτευση. Η Shell, ομόλογη της BP, δήλωσε ότι «ένα σταθερό περιβάλλον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις» ήταν θεμελιώδες για το σχέδιό της να επενδύσει έως και 25 δισ. στερλίνες στο σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου την επόμενη δεκαετία. «Η προτεινόμενη φορολογική ελάφρυνση στις επενδύσεις, εάν γίνουν βέβαια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη νέα εισφορά», δήλωσε εκπρόσωπος της Shell.
(Καθημερινή)