Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Χατζηδάκης: «Πρώτη μας έγνοια είναι η διάσωση της ΔΕΗ»

Η διάσωση της ΔΕΗ πρώτο μέλημα του νέου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος.












Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης- παραλαβής του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, παρέδωσε στον Κωστή Χατζηδάκη τα ινία του υπουργείου. 

Υφυπουργός ενέργειας είναι ο Γεράσιμος Θωμάς, αναπληρωτής διευθυντής της γενικής διεύθυνσης ενέργειας της Κομισιόν (DG EN), ενώ υφυπουργός χωροταξίας θα είναι ο Δημήτρης Οικονόμου.

Κατά την παραλαβή ο νέος υπουργός αναφέρθηκε στην προηγούμενη εμπειρία του που είχε ως υπουργός Ενέργειας το 2009. «Βρίσκομαι σε γνώστα μέρη. Για 9 μήνες ήμουν εδώ το 2009. Και παρά το μικρό διάστημα αγάπησα τα ενεργειακά. Η ζωή και η πολιτική κάνει κύκλους. Από τους υπουργούς απο τους οποίους πραλαμβάνω είχαμε πολιτικές διαφορές, αλλά πάντα είχαμε δημοκρατικές συζητήσεις. Η πατρίδα μας δεν μπορεί να προχωράει με εμφύλιο. Εύχομαι στον Γιώργο Σταθάκη, έναν άνθρωπο που εκτιμώ για το ήθος του, καλή συνέχεια στην πολιτική και στον ακαδημαικό χώρο». 

Ο κ. Χατζηδάκης κατα την διάρκεια της τελετής έκανε μία σύντονη αναφορά στις θέσεις της νέας κυβέρνησης απέναντι στα φλέγοντα ενεργειακά θέματα. «Αυτή η κυβέρνηση δεν έρχεται να γκερεμίσει, αλλά έρχεται για να χτίσει. Θα κρατήσουμε οτι θετικό έχει γίνει. Άλλωστε έχουμε ψηφίσει ορισμένες από τις νομοθεσιές» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι μεγάλη έγνοια του νέου υπουργικού συμβολίου είναι η διάσωση της ΔΕΗ. «Σκοπεύουμε να εργαστούμε από την πρώτη μέρα για τη διάσωση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα παρά την προσπάθεια της διοίκησης και των εργαζομένων» σχολίασε.

Η νέα κυβέρνηση εστιάζει στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και θα προωθήσει τα διεθνή projects φυσικού αερίου. 

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις δύο εκκρεμμότητες, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά προταιρειότητα.

Αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες ο νέος υπουργός υπογράμμισε πως θα επιταγχυνθούν οι διαδικασιές και θα γίνουν έρευνες σε νέα οικόπεδα καθώς το πεδίο αυτό είναι πολλά υποσχόμενο για την ελληνική οικονομία.

Επίσης, τόνισε πως θα δώσουν έμφαση τόσο στις ΑΠΕ όσο και στην εξοικονομηση ενέργειας. «Το πρόγραμμα Εξοικονομώ θα στηριχθεί κι θα συνεχιστεί» ανέφερε.
Η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου σε πλήρη σύνθεση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή σήμερα Τετάρτη 10 Ιουλίου στις 11:00.
(energyin)