Δύο μέρες μετά το οριστικό ναυάγιο της λιγνιτικής αποεπένδυσης, που επισφράγισε το άδοξο τέλος της πολύμηνης διαγωνιστικής διαδικασίας, αναμένεται να υπάρξει το πρώτο άτυπο tet a tet του νέου υπουργού ενέργειας Κ. Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Από πλευράς ΥΠΕΝ υπογραμμίζεται διαρκώς η ανησυχία για τα προβλήματα της επιχείρησης, κάτι που αποτυπώνεται και στις συνεχείς αναφορές και δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη.
Σημειώνεται ότι κατάσταση και τα προβλήματα που βρήκε η κυβέρνηση στην εταιρεία, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και τις χειρότερες προσδοκίες που υπήρχαν προεκλογικά. Αυτό για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση του δικτύου διανομής όπου καταγράφεται σαφής επιδείνωση των δεικτών των διακοπών ρεύματος, της ποιότητας παροχής αλλά και της εξυπηρέτησης των πελατών. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στις αιτήσεις για νυχτερινό ρεύμα, παρατηρούνται πολύμηνες καθυστερήσεις αφού δεν υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός. Και βέβαια η εταιρεία που διαχειρίζεται και συντηρεί το δίκτυο με 6,5 χιλιάδες προσωπικό διαθέτει μόλις 2142 τεχνίτες.
Οι ανησυχίες αφορούν στην κατάσταση των δικτύων, των μονάδων αλλά και των οικονομικών μεγεθών. Η ΔΕΗ εμφανίζει ως αποτέλεσμα των στρατηγικών επιλογών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια διαρκώς επιδεινούμενους δείκτες στα οικονομικά μεγέθη, στην εξυπηρέτηση των πελατών, στην ποιότητα της ηλεκτροδότησης και στην κατάσταση του πεπαλαιωμένου παραγωγικού της στόλου.
Οι αναφορές του κ. Χατζηδάκη αποσκοπούν ακριβώς στο να υπάρξει πλήρης αποτύπωση και συνειδητοποίηση του μεγέθους του προβλήματος.
Σε κάθε περίπτωση είναι λάθος να προεξοφλούνται κινήσεις ή αποφάσεις, με δεδομένο ότι ο ΥΠΕΝ κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω αποσαφήνιση, ούτε καν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Εκεί ο υπουργός αναμένεται να περιγράψει τους βασικούς άξονες του προβλήματος και τη στρατηγική κατεύθυνση και δε θα παρουσιάσει το σχέδιο, το οποίο όπως λέγεται χαρακτηριστικά θα γνωστοποιηθεί μόλις κλειδώσει από όλες τις πλευρές.
(energypress)