Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ένεση 500 εκατ. ευρώ στο ταμείο της ΔΕΗ από το σχέδιο Χατζηδάκη

Σε περίπου 500 εκατ ευρώ, όσα περίπου λείπουν σε ετήσια βάση από την ΔΕΗ, προκειμένου αυτή να καταστεί μια βιώσιμη επιχείρηση, υπολογίζεται το όφελος από το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε χθες από τη Βουλή ο Κ.Χατζηδάκης, με την διαφορά ότι τα χρήματα αυτά θα είναι εφάπαξ.

Τα χρήματα αυτά αναλύονται σε περίπου 200 εκατ ευρώ, τα οποία υπολογίζεται ότι πρόκειται να της αποφέρει η μονοψήφια, όπως λέγεται, αύξηση που θα γίνει στα τιμολόγια του ρεύματος, συν τα περίπου 200 εκατ ευρώ που πρόκειται αυτή να εισπράξει από τις αποζημιώσεις για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας παρελθόντων ετών.
Στο επίπεδο της αύξησης των τιμολογίων - για το οποίο ο Κ.Χατζηδάκης δεσμεύτηκε ότι θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα για τους καταναλωτές, αφού θα μειωθεί αντίστοιχα η χρέωση ΕΤΜΕΑΡ-  οι πληροφορίες λένε ότι αυτές θα είναι μονοψήφιες, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί η έκπτωση 10% στα τιμολόγια.
Στο σενάριο επομένως μιας αύξησης της τάξης για παράδειγμα του 5%, δεδομένου του ετήσιου τζίρου της ΔΕΗ, ύψους 4,6 δισ ευρώ, προκύπτει ένα έσοδο για την επιχείρηση, γύρω στα 250 εκατ ευρώ, το οποίο σημειωτέον είναι κοντά στο πλεόνασμα του λογαριασμού ΕΛΑΠΕ στο οποίο και αναφέρθηκε ο Κ.Χατζηδάκης. Εκείνο αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 200 εκατ ευρώ.
Επειδη βέβαια βρισκόμαστε στο μέσο της χρονιάς, το όποιο ποσό προκύψει από την αύξηση των τιμολογίων θα πρέπει να συνυπολογιστεί κατά το ήμισυ στα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2019.
Στο παραπάνω ποσό, θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τα 195 εκατ ευρώ, τα οποία έχει ήδη εγκρίνει η ΡΑΕ ως αποζημίωση για παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) παρελθόντων ετών. Κάπως έτσι προκύπτει το ποσό του περίπου μισού δισ ευρώ, το οποίο υπολογίζουν κάποιοι ότι θα εισρεύσει στα ταμεία της ΔΕΗ σε ετήσια βάση, δίχως να συνυπολογίζεται φυσικά το εφάπαξ τίμημα που αυτή θα εισπράξει από την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Τα παραπάνω μένει να διευκρινισθούν στην πορεία, όπως επίσης και το ακριβές ποσοστό της αύξησης στα τιμολόγια, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί επακριβώς, όταν τοποθετηθεί νέα διοίκηση στη ΔΕΗ, (την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Κ.Χατζηδάκη), και αυτή βάλει κάτω όλα τα νούμερα.
Τελικά, το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, που παρουσίασε χθες ο υπ. Ενέργειας, επιβεβαιώνει πόσο δύσκολος είναι ο γρίφος της ΔΕΗ, αφού ούτε τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων καταφέρνει να αποφύγει (πώληση ποσοστού ΔΕΔΔΗΕ), ούτε τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, άσχετα αν αυτές ισοφαριστούν από τις μειώσεις στο ΕΤΜΕΑΡ.
Στον απόηχο πάντως της ομιλίας Χατζηδάκη, παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι σε αρκετά σημεία τους θύμισε το σχέδιο της McKinsey, την οποία είχε παραγγείλει η ίδια η ΔΕΗ, δίχως ουδέποτε να το εφαρμόσει.
Σε εκείνο αναφέρονταν ότι προκειμένου να γίνει βιώσιμη η ΔΕΗ θα πρέπει στα επόμενα 5 χρόνια να βελτιώσει τα λειτουργικά της κέρδη κατά 500 εκατ. ευρώ, προτείνοντας ένα στρατηγικό σχέδιο με δύσκολα μέτρα, μεταξύ των οποίων πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 2.000 ατόμων και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα πάνω.
Είναι δύσκολος ο γρίφος ΔΕΗ, και οι επιλογές συγκεκριμένες. Από αύξηση τιμολογίων έως μείωση προσωπικού και πώληση μειοψηφικού πακέτου των δικτύων, όλα βρίσκονται στο τραπέζι.
Στην πράξη τώρα, το σχέδιο Χατζηδάκη συνίσταται στα παρακάτω σημεία.
1.    Εξορθολογισμό τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ, η οποία θα εξουδετερωθεί από μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ: Το σκεπτικό είναι ότι η αναπροσαρμογή των τιμολογίων στο ρεύμα που προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης θα "απορροφηθεί" από τις ταυτόχρονες μειώσεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ άλλων χρεώσεων και συγκεκριμένα αυτής που πληρώνουν οι καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο αφορά τη στήριξη των ΑΠΕ
2.    Μερική ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ : Αυτό σημαίνει πώληση μειοψηφικού ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή.
3.    Μείωση προσωπικού μέσω εθελουσιών εξόδων. Η νέα διοίκηση θα προχωρήσει σε στοχευμένες εθελούσιες εξόδους του και μείωση προσωπικού της ΔΕΗ των 16.000 εργαζομένων -προφανώς όσων έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
4.    Ακύρωση της συμφωνίας για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς. Βάσει αυτού του στόχου η ΔΕΗ θα έπρεπε να χάσει 4 εκατ. πελάτες ως το 2020. Η κυβέρνηση θα συζητήσει και θα ζητήσει από τους θεσμούς την αλλαγή του στόχου ώστε η ΔΕΗ να διατηρήσει μερίδιο μεγαλύτερο του 50%.
5.    Κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ μέσω των οποίων η ΔΕΗ παράγει ακριβά και πουλά φθηνά, δουλεύοντας προς όφελος των ανταγωνιστών της. Στις δημοπρασίες ρεύματος, η ΔΕΗ πουλά υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή σε προκαθορισμένη τιμή εκκίνησης, συχνά κάτω του κόστους της. Το μέτρο της έχει κοστίσει ως σήμερα 600 εκατ. ευρώ
6.    Κυνήγι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές : Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι μόλις 60.000 καταναλωτές χρωστούν περίπου 800 εκατομμύρια στην εταιρεία. "Για τους κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας θα υπάρχει πάντοτε ειδική μέριμνα, εναρμονισμένη άλλωστε με τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης", όπως ανέφερε
7.    Επιστροφή των αποζημιώσεων από ΥΚΩ (υπηρεσιών κοινής ωφέλειας). Πρόκειται για το κόστος που συνεπάγεται για τη ΔΕΗ η ηλεκτροδότηση των νησιών και των φθηνών τιμολογίων για τις ευπαθείς ομάδες, και για το οποίο δεν έχει αποζημιωθεί επαρκώς για παλαιότερα έτη. Η ΡΑΕ έχει εγκρίνει την επιστροφή χρεών του κράτους από το 2011 της τάξης των 195 εκατ. ευρώ, που απομένει να διευκρινιστεί πως θα πληρωθούν στη ΔΕΗ.
8.    Απόδοση στις λιγνιτικές μονάδες αποδεικτικών διαθεσιμότητας ισχύος. Είναι κάποιας μορφής αποζημίωσης που εισπράττουν σήμερα οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, προκειμένου να είναι ανά πάσα στιγμές διαθέσιμες να δώσουν την ισχύ τους στο σύστημα, με την Ελλάδα να έχει υποβάλει αίτημα στις Βρυξέλλες να ενταχθούν στον ίδιο μηχανισμό, και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.

Συνήθως τα αποκαλούμενα, όπως και το ακριβές ποσοστό της αύξησης στα τιμολόγια, το οποίο αναμένεται να παρουσιασθεί επακριβώς, όταν τοποθετηθεί νέα διοίκηση στη ΔΕΗ, (την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Κ.Χατζηδάκη), και αυτή βάλει κάτω όλα τα νούμερα.
(energypress)