Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Διεθνής οίκος για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ – Ενδεχομένως σήμερα (29/7) ανακοινώνεται ο επικεφαλής της

Ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ προέχεται από τον ιδιωτικό τομέα, έχοντας διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου μεταλλευτικού ομίλου




Εντός της ημέρας (29/7) κατά πάσα πιθανότητα αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα κατέχει τη διπλή ιδιότητα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. 

Η ανακοίνωση του προσώπου που έχει ήδη επιλεγεί από την κυβέρνηση θα γίνει από το Υπερταμείο, το οποίο έχει και τον έλεγχο του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ που ανήκει στο δημόσιο. 

Η έγκριση του προσώπου αναμένεται να γίνει από το διοικητικό συμβούλιο του Υπερταμείου που θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει γενική συνέλευση που θα συγκληθεί με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος εντός του επομένου δεκαπενθημέρου. 

Για την επιλογή του προσώπου, που σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από την ιεραρχία της ΔΕΗ, έχουν προηγηθεί συνεντεύξεις από την διοίκηση του Υπερταμείου μεταξύ των στελεχών που είχαν συμπεριληφθεί σε μια sort list. 

Η επιλογή της νέας ηγεσίας της ΔΕΗ και η στελέχωση του διοικητικού της συμβουλίου θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου διάσωσης, αλλά και πλήρους αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται αφού πάρει τη μορφή business plan μέσα στους επόμενους μήνες. 

Ριζική αναδιάρθρωση 

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα αρκεστεί στην αναθεώρηση του business plan που έχει καταρτίσει εδώ και δυο χρόνια η McKinsey για λογαριασμό της απερχόμενης διοίκησης της ΔΕΗ και το οποίο δεν εφαρμόστηκε. 

Όπως φαίνεται ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης πραγματοποιεί ήδη επαφές με μεγάλους χρηματοοικονομικούς ελεγκτικούς οίκους προκειμένου να επιλεγεί ένας που θα προσληφθεί ως σύμβουλος για την «βαριά» - όπως χαρακτηρίζεται από στελέχη της αγοράς - αναδιάρθρωση της ΔΕΗ. 

Πέραν βεβαίως της αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ, όπως έχει ήδη γράψει το World Energy News, θα πρέπει να προσληφθεί ένας ακόμη σύμβουλος ο οποίος θα αναλάβει την το σχέδιο διαχωρισμού και μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται επαφές με την Goldman Sachs, την Rothschild και την Ernst and Young προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να ληφθούν οι αποφάσεις για το ποιος ή ποιοι οίκοι θα επιλέγουν. 

www.worldenergynews.gr