Που διαφωνούν στους υπολογισμούς οι παραγωγοί ΑΠΕ
Σε αυξήσεις έως 6 -7% του τιμολογίου της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση, με μηδενικό «ισοζύγιο» στον τελικό λογαριασμό των καταναλωτών, εκτιμάται πως θα μπορούσε να οδηγήσει η ελάττωση του ΕΤΜΕΑΡ, αν αξιοποιηθεί το σύνολο του πλεονάσματος που προβλέπεται να έχει ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε πως δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, υπονοώντας προφανώς πως η επιπλέον επιβάρυνση θα απορροφηθεί από τις δύο αυτές μειώσεις.
Με βάση παλαιότερες δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, το ετήσιο όφελος για ένα μέσο νοικοκυριό από τη μείωση του ΦΠΑ ανέρχεται σε περίπου 50 ευρώ το χρόνο.
Επομένως, από την ελάττωση του σχετικού συντελεστή στο 6% από το 13% που ήταν νωρίτερα, η ΔΕΗ θα μπορούσε να ενισχύσει τα έσοδά της κατά το ίδιο ποσό ετησίως ανά πελάτη, χωρίς επιβάρυνση στον τελικό λογαριασμό των καταναλωτών.
Από την άλλη πλευρά, όπως ανέφερε χθες ο κ. Χατζηδάκης, τον δρόμο για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ανοίγει το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ, το οποίο προβλέπεται να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ.
Επομένως, αν και ο υπουργός Ενέργειας δεν ανέφερε ποιο ποσοστό από το πλεόνασμα θα αξιοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν και τα 200 εκατ. ευρώ για την ελάττωση του ΕΤΜΕΑΡ, τότε εκτιμάται πως μπορεί να αυξηθεί επιπλέον κατά 6 -7% η τιμή της κιλοβατώρας για τον τυπικό καταναλωτή χαμηλής τάσης (ο οποίος δηλαδή δεν υπάγεται σε κάποιο ειδικό τιμολόγιο όπως το ΚΟΤ ή το αγροτικό) και πάλι με μηδενική συνολική επίπτωση στα χρήματα που θα καταβάλλει ο μέσος πελάτης της ΔΕΗ στη χαμηλή τάση.
Ο ΔΑΠΕΕΠ προβλέπει όντως πλεόνασμα 200 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού στο τέλος της φετινής χρονιάς, και μάλιστα χωρίς το «μαξιλάρι» των 70 εκατ. ευρώ και την επιστροφή στους προμηθευτές του πλεονάσματος της περσινής χρονιάς.
Οι ανησυχίες των παραγωγών ΑΠΕ
Ωστόσο, σύμφωνα με παραγωγούς ΑΠΕ, ο έστω και μερικός προϋπολογισμός του πλεονάσματος για τη μείωση από τώρα του ΕΤΜΕΑΡ απειλεί άμεσα την αύξηση των υπερημεριών στις αποζημιώσεις των μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Όπως συμπληρώνουν, ένας λόγος είναι πως κατ’ αρχάς εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα έξοδα του Λογαριασμού, καθώς αναμένεται να συνδεθούν στο σύστημα έργα μεγάλης ισχύος, τα οποία έχουν «κλειδώσει» τιμές με βάση το προηγούμενο καθεστώς feed in tarrif.
Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους παραγωγούς, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, οι προβλέψεις του ΔΑΠΕΕΠ συχνά αποκλίνουν από την πραγματική διαμόρφωση των εσόδων και εξόδων, καθώς στις σχετικές εκτιμήσεις υπεισέρχονται αρκετές παράμετροι μεγάλης αβεβαιότητας.
Το πιο σημαντικό όμως, όπως προσθέτουν, είναι πως στα δελτία του ο ΔΑΠΕΕΠ αποτυπώνει τα λογιστικά πλεονάσματα ή ελλείμματα του Λογαριασμού, τα οποία πόρρω απέχουν από τα ταμειακά του δεδομένα.
Έτσι, ακόμη κι αν αποδειχθεί αξιόπιστη η πρόβλεψη του πλεονάσματος των 200 εκατ. ευρώ, το ποσό αυτό έτσι κι αλλιώς δεν θα έχει καμία σχέση με τα ταμειακά διαθέσιμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος του 2019, και επομένως με τη πραγματική ροή χρημάτων προς τους παραγωγούς.
Επομένως, η όποια μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα βασισθεί σε ένα κατ’ ουσίαν εικονικό πλεόνασμα.
Τα ίδια στελέχη από την αγορά των ΑΠΕ επισημαίνουν πως, για να έχει σίγουρα μηδενικό ισοζύγιο και στους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών, η όποια ελάττωση του ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να συνοδεύεται από μία ασφαλιστική δικλείδα, η οποία θα ενεργοποιηθεί αν αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι οι υπερημερίες, πέρα από κάποιο όριο.
Μία τέτοια δικλείδα θα πρέπει να προβλέπει πως, σε μία τέτοια περίπτωση, θα αυξάνονται αυτόματα τα ποσά που εισρέουν στον Λογαριασμό από κάποια άλλη πηγή εσόδων.
www.worldenergynews.gr