Την στρατηγική πόρτα που έχει ανοίξει στη περιοχή η Ουάσινγκτον με το σχήμα "3+1", δηλαδή την συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισράηλ και ΗΠΑ, η οποία λειτουργεί ως μοχλός πίεσης προς την Αγκυρα, θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση.
Την είδηση μετέδωσε η "Καθημερινή Κύπρου", σύμφωνα με την οποία, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist στην Αθήνα, συμφωνήθηκε τετραμερής συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Κύπρου Γιώργου Λακκοτρύπη, Ελλάδας Κωστή Χατζηδάκη, και Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών για ζητήματα ενέργειας των ΗΠΑ, Φράνσις Φάννον. Η εν λόγω τετραμερής θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου, και αφού νωρίτερα θα έχει προηγηθεί η σχετική διπλωματική συνεννόηση.
Την σημασία πάντως που δίνει η κυβέρνηση στα ενεργειακά της Αν.Μεσογείου υπογράμμισε χθες ο Κ.Χατζηδάκης, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα συμμετάσχει στο EastMed Gas Forum που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο.
Το EastMed Gas Forum που έχει μόνιμη έδρα την Αίγυπτο, και στο οποίο συμμετέχουν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία, και η Παλαιστινιακή Αρχή, έχει ως αντικείμενο την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, προκειμένου να μπορέσει η περιοχή να ανταγωνιστεί άλλους μεγάλους αναδυόμενους παίκτες παγκοσμίως, όπως οι ΗΠΑ.
"Προχωρούμε με έμφαση τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, επενδύουμε στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες πολιτείες, θεωρούμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε γεωστρατηγικά και οικονομικά τη θέση της χώρας με καταλύτη την ενέργεια και τις επενδύσεις που μπορούν να γίνουν στον τομέα", ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Χατζηδάκης.
Στην σημασία του forum αναφέρθηκε και ο κ. Λακκοτρύπης, εξηγώντας πόσο σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των 7 χωρών και μιλώντας για την εξίσου μεγάλη σημασία που έχει η πλατφόρμα συνεργασίας, η οποία δημιουργήθηκε με άξονα το project του East Med.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ενεργειακή ρουλέτα στην περιοχή θα γυρίζει από εδώ και πέρα με ολοένα μεγαλύτερες ταχύτητες, τον τόνο θα δίνουν οι πιθανές νέες ανακαλύψεις αλλά και ο πόλεμος των γεωτρήσεων στον οποίο θα επιδίδεται η Τουρκία, σε μια περιοχή όπου τα πολιτικά ύδατα παραμένουν ακόμη "αχαρτογράφητα".
Σε αυτό τον αγώνα δρόμου, γεμάτο από επικίνδυνες για την Αθήνα και την Λευκωσία στροφές και ισορροπίες, οι αμερικανικές ευλογίες στην τριμερή συνεργασία Αθηνών-Λευκωσίας-Ιερουσαλήμ, δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά και κλιμάκωση των αντιδράσεων από την Αγκυρα, ανεβάζοντας την ένταση.