Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Στο τραπέζι η πώληση του 20%-30% της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ - Τι εξετάζει το ΥΠΕΝ για την μερική ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή

Στην πώληση ενός μεριδίου της τάξης του 20%-30% από το ποσοστό που κατέχει το Δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ, εκτιμάται ότι αναφέρονταν η δήλωση Χατζηδάκη από τη Βουλή για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.


Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι παρά σενάρια, τα οποία θα εξετάσει και θα εισηγηθεί προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ο σύμβουλος που θα προσληφθεί για την συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση το Δημόσιο έχει κάθε λόγο να θέλει να κρατήσει στον ΑΔΜΗΕ ένα ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό.
Σήμερα η μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, έπειτα από το περίπλοκο σχέδιο διάσπασης από την ΔΕΗ τον Ιούλιο 2017, έχει διαμορφωθεί ως εξής : 
-51% ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε.
-25% ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
-24% State Grid Europe Limited
Συγκεκριμένα, το Δημόσιο είναι κάτοχος ποσοστού 51% στην ΑΔΜΗΕ Α.Ε. μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε., όταν τον Ιούλιο του 2017 μεταβιβάστηκαν οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. που τότε κατείχε το ίδιο και το ΤΑΙΠΕΔ.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η μετοχή κινείται ανοδικά, έχοντας αυξηθεί κατά 26%, ενώ χθες στον απόηχο και των δηλώσεων Χατζηδάκη, η τιμή έκλεισε στα 2,01 ευρώ (+1,65%) με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 499,9 εκατ ευρώ. Τις απαντήσεις στα ερωτήματα για το τι ακριβώς ποσοστό θα πουλήσει το Δημόσιο, με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, και πότε, θα τις δώσει ο σύμβουλος που θα προσληφθεί γι’ αυτήν ακριβώς την δουλειά, όταν η πολιτική ηγεσία αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα. Τα πάντα κι εδώ θα κριθούν από το πόσο γρήγορα θα τρέξουν οι εξελίξεις στη ΔΕΗ όπου εκκρεμεί η επιλογή μάνατζερ, ωστόσο αργά ή γρήγορα η ηγεσία του ΥΠΕΝ θα πάψει να ασχολείται μόνο μαζί της, και θα αρχίσει να δίνει βάρος και στα άλλα ζητήματα.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς, ΑΔΜΗΕ, αποτελεί μια κερδοφόρα εταιρεία, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πήχη όπου θα μπει τελικά το προσδοκώμενο τίμημα. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών είδε τα καθαρά της κέρδη να αυξάνονται κατά 83,4% το 2018, και να διαμορφώνονται σε 42,3 εκατ. ευρώ. Η καταβολή προμερίσματος το 2018 έφτασε τα 0,0316 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το προμέρισμα για το 2019 είναι 0,087 ευρώ ανά μετοχή.
Αναφορικά με την ΑΔΜΗΕ Α.Ε. αυτή κατέγραψε καθαρά κέρδη 85,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 38,6% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 183 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 6,4%.
Οσο για τις επενδυτικές δαπάνες του ΑΔΜΗΕ, αυτές ανήλθαν σε 178,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 154% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 73,1%. Ταυτόχρονα, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, που οφείλεται κυρίως στην αντιστροφή σχηματισμένων προβλέψεων, συνέβαλε στην αύξηση κατά 6,4% των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA).
Σε κάθε περίπτωση, ο υγιής ισολογισμός, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο χρηματοοικονομικό προφίλ, της επιτρέπουν την πραγματοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων για τη μελλοντική της ανάπτυξη, και καθιστούν αρκετά πιθανό να πετύχει το εγχείρημα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης.