Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Αλάσκα: Η Πτωτική Πορεία της Παραγωγής Πετρελαίου Φέρνει στο Προσκήνιο την Αξιοποίηση της Γεωθερμίας

Ριζική μεταστροφή στο ενεργειακό της μείγμα θέλει να κάνει η Αλάσκα, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο με τη γεωθερμία. 









Τα ανεκμετάλλευτα γεωθερμικά πεδία, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το πετρέλαιο στη χώρα, οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια αγορά γεωθερμικής ενέργειας θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, μέχρι το 2026, καθώς σύμφωνα με έρευνα αναμένεται ..
να αντιπροσωπεύει μόλις το 1-2% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας των ΑΠΕ.

Την ώρα που οκτώ εκατ. στρέμματα δασικής γης παραδόθηκαν στις φλόγες, στην Αλάσκα, τον τελευταίο μήνα η είδηση πως η πολιτεία των ΗΠΑ θέλει να αξιοποιήσει τη γεωθερμία προκαλεί αισιοδοξία, από την άποψη ότι μια-μια οι χώρες ανεξαρτητοποιούνται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.Να σημειωθεί πως οι κεραυνοί σε συνδυασμό με την ξηρασία και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν τις αιτίες που σε Αλάσκα, Γροιλανδία και Καναδά, μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές το τελευταίο διάστημα. Στην Αλάσκα, η ενέργεια εδώ και δεκαετίες σημαίνει ένα πράγμα: το πετρέλαιο. 

Η εξόρυξη και η παραγωγή πετρελαίου, αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας, όμως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια πτωτική τάση, με εξαίρεση την διετία 2016-2017, όπου αναλυτές τότε έκαναν λόγο για αναγέννηση του πετρελαίου. Με φόντο τις αλλαγές αυτές η γερουσιαστής της Αλάσκα, Lisa Murkowsky, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. 

Σύμφωνα με την γερουσιαστή τα ηφαίστεια στις Αλεούτιες νήσους, που εκτείνονται παράλληλα της Αλάσκα, αλλά και οι θερμές πηγές στο εσωτερικό της χώρας αποτελούν τα κυριότερα πεδία για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Παράλληλα, ο Gwen Holdmann, Διευθυντής του Κέντρου Ενέργειας της Αλάσκα, έχει μελετήσει τη βιομηχανία γεωθερμικής ενέργειας στην Ισλανδία και συμφωνεί με την γερουσιαστή Murkowski ότι η Ισλανδία είναι ένα καλό παράδειγμα για τα θετικά αποτελέσματα από την αξιοποίηση της γεωθερμίας. 

Το Κέντρο Ενέργειας της Αλάσκα, αναφέρει πως «η Ισλανδία έχει επιτύχει πραγματικά να παράγει περίπου το πενήντα τοις εκατό των τροφίμων που καταναλώνονται στην στην εγχώρια αγορά κυρίως με τη χρήση γεωθερμικής θερμότητας και γεωθερμικής ενέργειας».

Ωστόσο, ενδιαφέροντα στοιχεία καταγράφονται σε έρευνα για την πορεία της παγκόσμιας αγοράς γεωθερμίας, στην οποία συμμετείχαν αρκετοί οργανισμοί. Μέχρι το 2026, η γεωθερμία αναμένεται να αντιπροσωπεύει μόλις το 1-2% της συνολικής εγκατεστημένης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν οι τεχνολογίες τις οποίες θα πριμοδοτούν σε μεγαλύτερο βαθμό οι υπεύθυνοι χάραξης των πολιτικών στην ενέργειας. 

Ανασταλτικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της γεωθερμίας:  τόσο το γεγονός  ότι τα πεδία γεωθερμικής ενέργειας περιορίζονται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όσο και το αρχικό κόστος των κατασκευαστικών εξόδων  τα οποία μπορούν να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνολικού κόστους της επένδυσης. Με βάση τα όσα υποστηρίζουν οι αναλυτές είναι δύσκολο να προβλεφθεί το ποσοστό επιτυχίας της γεώτρησης ή η καταλληλότητα του χώρου, δημιουργώντας έτσι σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους στους επενδυτές. 

Δεδομένων αυτών των σημαντικών κινδύνων, είναι απίθανο να προχωρήσουν έργα σε χώρες όπου η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι περιορισμένη και δεν έχει εφαρμοστεί ένα ελκυστικό ρυθμιστικό πλαίσιο.


Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη γεωθερμική αγορά και ακολουθούν οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία. Παρόλα αυτά και στις ΗΠΑ και στις Φιλιππίνες η ανάπτυξη θα είναι αρκετά υποτονική, λόγω κανονιστικών και γεωγραφικών περιορισμών. Εντούτοις, μέχρι το 2019, η Ινδονησία αναμένεται να εξελιχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες γεωθερμικές αγορές, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των επενδυτών. 

Μακροπρόθεσμα, η γεωθερμική ικανότητα της Ινδονησίας αναμένεται να αυξηθεί από 1.850MW το 2017 σε πάνω από 3GW έως το 2026. Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη υποστηρικτικών κανονισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να ευνοήσουν άλλες τεχνολογίες και όχι την γεωθερμία.