Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Αυξάνονται οι αιτήσεις για προστασία της πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, συνολικά 130.000 δανειολήπτες θα υποβάλουν αίτημα προστασίας και ρύθμισης οφειλών.









Αυξάνεται σταδιακά το ενδιαφέρον των δανειοληπτών για την ένταξη στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. 
Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχουν εισέλθει 46.395 χρήστες. 
Τις διαδικασίες για την υποβολή της αίτησης ξεκίνησαν 11.703 χρήστες, ενώ έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις οι οποίες έχουν μεταβιβαστεί στις τράπεζες. Η πλατφόρμα δύναται να εξυπηρετεί περισσότερα από 2.000 αιτήματα την ημέρα. 
Η Ειδική Γραμματεία εκτιμά ότι θα υποβάλουν αίτημα προστασίας και ρύθμισης οφειλών συνολικά 130.000 δανειολήπτες – στεγαστικών, μικρών επιχειρηματικών και επαγγελματικών δανείων. 
Εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα παρέχεται και η δυνατότητα ένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση επιδότησης των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, τα οποία έχουν υποθήκη την κύρια κατοικία. Η επιδότηση για κάθε δανειολήπτη, όπως και το ύψος αυτής, θα εξετάζεται αυτεπάγγελτα στο τέλος κάθε έτους.
Παράλληλα, ταχύτερες διαδικασίες στα κουρέματα και τις ρυθμίσεις κόκκινων επιχειρηματικών δανείων επιδιώκει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 
Συγκεκριμένα, εξετάζει τη θέσπιση της «ποινικής ασυλίας» των τραπεζικών στελεχών σε διαγραφές και μεγάλες αναδιαρθρώσεις ληξιπρόθεσμων δανείων προς επιχειρήσεις, αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών της λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού διακανονισμού. 
Σχετικές αναγγελίες έκανε χθες ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, κάνοντας γνωστό αίτημα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το δικαστικό ακαταδίωκτο στελεχών που βάζουν την υπογραφή τους στις διαγραφές και τις μεγάλες ρυθμίσεις δανείων. 
Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο αίτημα είχαν θέσει οι τράπεζες όταν πριν από περίπου δύο χρόνια ετοιμαζόταν το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού διακανονισμού κόκκινων δανείων. Επιδιώχθηκε η αντιμετώπιση του σχετικού αιτήματος των τραπεζών περιορίζοντας με νόμο τις μηνύσεις πολιτών εις βάρος των στελεχών για αναδιαρθρώσεις δανείων. 
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τραπεζικοί είναι οι εισαγγελικές παραγγελίες για έρευνες χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας κάποια ένδειξη παρανομίας. Οι εισαγγελικές έρευνες κρατούν σε πολλές περιπτώσεις για αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αποθαρρύνονται στη λήψη δραστικών μέτρων σε περιπτώσεις κόκκινων δανείων.