Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Σύμπλευση Μητσοτάκη-Λάτση για την επένδυση στο Ελληνικό

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σπύρο Λάτση βρέθηκε η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό.









Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον κ. Λάτση να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για αυτήν τη σημαντική επένδυση, τηρώντας τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν όλα τα εμπόδια που καθυστέρησαν την έναρξη του τόσο επωφελούς για τη χώρα έργου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

O πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε πως το Ελληνικό αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη επίλυση των εκκρεμοτήτων. Παράλληλα, βέβαια, ζήτησε από την πλευρά του επενδυτικού σχήματος και δεσμεύσεις για την εμπροσθοβαρή εκτέλεση της σύμβασης. Να έρθουν νωρίτερα κάποιες επενδύσεις ώστε να αποτυπωθούν ταχύτερα στην οικονομία οι θετικές επιπτώσεις.


Είναι δεδομένο ότι τα πρώτα χρόνια, το έργο θα είναι ζημιογόνο, επομένως θα χρειαστεί να πέσουν χρήματα από την πλευρά των επενδυτών για τα έργα αποκατάστασης του παλαιού αεροδρομίου, τα έργα κατασκευής του πάρκου, των δημοσίων δικτύων, κ.α.

Επειδή έχουν περάσει οκτώ ολόκληρα χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού παραχώρησης του Ελληνικού και πέντε χρόνια από την επιλογή της Lamda Development, το επενδυτικό σχήμα αναλαμβάνει δέσμευση για υλοποίηση συνολικής επένδυσης ύψους 5,9 δισ. ευρώ (€4,8 δισ. συν τον ΦΠΑ). Το μεγαλύτερο τμήμα της επένδυσης πρέπει να γίνει στη διάρκεια των πρώτων 15 ετών της σύμβασης, σε τρία «κύματα» διάρκειας πέντε ετών το κάθε ένα.

Η κυβέρνηση φέρεται να ζήτησε τη μεταφορά κάποιων επενδύσεων από το δεύτερο «κύμα» στο πρώτο ή και την ανακατανομή του χρονικού ορίζοντα μέσα στο πρώτο «κύμα». Με απώτερο στόχο φυσικά να γίνουν άμεσα ορατά τα μεγάλα οφέλη από την επένδυση.
Παράλληλα, δόθηκε δίμηνη παράταση, για τις 30 Σεπτεμβρίου, της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό.