Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Θα ξαναγυρίσει στην “Δελφύνη” η ExxonMobil

Η σιγή τόσο από τη μεριά της ExxonMobil όσο και από εκείνη της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά στην έκβαση της πρώτης γεώτρησης του “Stena IceMax” στην “Δελφύνη” δημιούργησε πολλά ερωτηματικά και τόνωσε τα σενάρια συνωμοσίας.




Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κύπρο, στην ίδια την ExxonMobil υπάρχει ικανοποίηση για την μέχρι τώρα πορεία των γεωτρήσεων. Η εταιρεία αφότου ολοκληρώσει τον δεύτερο κύκλο γεωτρήσεων στον “Γλαύκο”, όπως όλα δείχνουν θα επιστρέψει στη “Δελφύνη” για νέα γεώτρηση, σπαταλώντας ακόμη περισσότερα εκατομμύρια, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν είναι και τόσο απαισιόδοξα τα πράγματα.
Oυσιαστικά αυτό που έγινε στην πρώτη γεώτρηση είναι να εντοπιστεί το ανθρακικό πέτρωμα που έψαχναν και το οποίο κρύβει το φυσικό αέριο, αλλά την ίδια ώρα να έχει διαπιστωθεί το ιδιάζον της γεωλογικής δομής που δεν επέτρεπε σε πρώτο χρόνο, όχι το εντοπισμό, αλλά την εκτίμηση του δυνητικού αποταμιευτήρα, στην περιοχή.
Ίδωμεν. Το 2019 πάντως αναμένεται να είναι πολύ δραστήριο και καθοριστικό έτος για την Κύπρο, καθώς εκτός των άλλων θα πραγματοποιηθεί  νέος κύκλος γεωτρήσεων από ΕΝΙ-TOTAL, κυριότερη εκ των οποίων αναμένεται να είναι, αν όλα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, στο οικόπεδο 7, το οποίο η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ζητεί και αναμένει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.