Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Πέφτουν υπογραφές την επόμενη εβδομάδα για την απόκτηση της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας από την Eni

Ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress και οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Eni για τη μεταβίβαση του 100% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας που έχει βγεί στην αγορά με το εμπορικό σήμα ZeniΘ.




Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αυριανό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ θα επικυρώσει τη συμφωνία και θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση να προχωρήσει στην υπογραφή της, η οποία προβλέπεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη ή την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι τις ίδιες ημέρες θα βρίσκεται στην Αθήνα το κλιμάκιο των επικεφαλής των θεσμών που θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για τα εκκρεμή θέματα μεταξύ άλλων και για τα ενεργειακά.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΠΑ θα διαθέσει στην ιταλική ENI το μερίδιο 51% που κατείχε στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας, ενώ την ίδια στιγμή η μετοχική σύνθεση της εταιρείας διανομής (ΕΔΑ Θεσσαλονίκης Θεσσαλίας) θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή η ΔΕΠΑ θα διατηρήσει το 51% και η Eni το 49% και το μάνατζμεντ.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Shell για την εξαγορά από την πρώτη του μεριδίου της δεύτερης στην ΕΠΑ Αττικής, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευθετηθούν και επομένως οι υπογραφές θα ακολουθήσουν χρονικά με διαφορά λίγων ημερών, στο βαθμό βεβαίως που επιλυθούν τα εκκρεμή θέματα. 
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών θα ακολουθήσει η επικύρωσή τους από τις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών, ενώ θα πρέπει να προχωρήσουν και οι εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Με τις συμφωνίες για τις ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας αλλά και την ΕΠΑ Αττικής, κλείνει το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που αφορά στην προμήθεια και διανομή αερίου και ανοίγει ο δρόμος για την προώθηση της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Την επόμενη εβδομάδα, όπως έχει ήδη δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, θα τεθεί υπόψη των θεσμών το σχέδιο για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών από τη ΔΕΠΑ, που θα αποτελέσει την ομπρέλα για τρεις θυγατρικές στην εμπορία, τη διανομή και τις διεθνείς δραστηριότητες. Η holding ενδέχεται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο ενώ θα εξεταστεί και η πιθανότητα εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην εμπορική. Η αντίδραση των θεσμών στο σχέδιο Σταθάκη αναμένεται με ενδιαφέρον.