Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

CNBC: Μεγάλος ο κίνδυνος στην αγορά πετρελαίου μετά τις κυρώσεις Trump στο Ιράν

Τον κίνδυνο μεγάλων αναταραχών στις αγορές πετρελαίου εξαιτίας της επανεμφάνισης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου του ΟΠΕΚ βλέπει ο ιταλικός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου ENI.









Ο CEO της εταιρείας Claudio Descalzi θεωρεί ότι «ο αντίκτυπος θα είναι περισσότερο στην τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς το Ιράν εξάγει τώρα περίπου 2,6 εκατομμύρια βαρέλια (ημερησίως) ενώ εάν επιστρέψουμε στην εποχή των πρώτων κυρώσεων δεν θα ξεπερνά τα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα». 

Μιλώντας στο CNBC στη διάρκεια του επενδυτικού φόρουμ ADNOC Downstream Investment Forum που πραγματοποιείται σήμερα (13/5) στο Αμπού Ντάμπι ο Descalzi τόνισε πως «όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις από την κυβέρνηση του Barack Obama στην Τεχεράνη το 2012, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν μειώθηκαν σε περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd). Δεδομένου ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές άρχισαν να ακυρώνονται το 2015, ως μέρος της πολυμερούς συμφωνίας που προσέφερε οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα των περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - γνωστό επισήμως ως Κοινό Γενικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) - ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο».

Η ανακοίνωση του σημερινού αμερικανού προέδρου για επιστροφή στο καθεστώς κυρώσεων και εγκατάλειψη της συμφωνίας του 2015 από τις ΗΠΑ θέτει τις βάσεις για μια τρελή κούρσα στις τιμές του πετρελαίου.

«Υπάρχει ήδη έλλειψη 1 εκατομμυρίου βαρελιών πετρελαίου στην αγορά και αυτό θα επηρεάσει την τιμή του πετρελαίου, αλλά και την ισορροπία στις τιμές του brand» τόνισε ο Descalzi υπογραμμίζοντας ότι «αυτό θα επηρεάσει σημαντικά την Ευρώπη καθώς το ένα εκατομμύριο βαρέλια πηγαίνει στην Ευρώπη και τα υπόλοιπα στην Άπω Ανατολή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, πάνω από 1,5 εκατομμύρια bpd, πηγαίνει στην Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ήδη η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα σημείωσαν ότι θα ζητήσουν να εξαιρεθούν από την γραμμή των ΗΠΑ για να συνεχίσουν να αγοράζουν ιρανικό αργό.

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ότι ο αντίκτυπος αυτή τη φορά θα είναι συγκριτικά μικρότερος από αυτόν των κυρώσεων Obama για το 2012.

Εκτιμούν ότι μετά την απόφαση Trump οι εξαγωγές Ιρανικού πετρελαίου θα μειωθούν κατά 300.000 έως 500.000 βαρέλια την ημέρα, πολύ μικρότερο από το 1 εκατομμύριο έως 1.5 εκατομμύρια bpd αγορά πριν από έξι χρόνια.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα ως προς τις τιμές προκάλεσε αβεβαιότητα για τους επενδυτές, ιδιαίτερα για όσους αναζητούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων όπως αυτά που απαιτούνται για τον κλάδο των εξαγωγών.

ΠΗΓΗ BANKINGNEWS.GR