Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Με την αγγλική Pergas το πρώτο πετρελαϊκό deal του Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία

H συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη του πεδίου Keranj 
Το Ιράν υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία την Τετάρτη 16/5/2018 με κοινοπραξία διεθνών εταιρειών για την ανάπτυξη ενός πετρελαϊκού πεδίου, το πρώτο συμβόλαιο μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία και την επαναφορά κυρώσεων στην Τεχεράνη.


Η  κρατική National Iranian South Oil Company (NISOC) υπέγραψε συμφωνία (HOA) με την αγγλική  Pergas σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού πετρελαίου  στο πρακτορείο ειδήσεων  SHANA.
Η κοινοπραξία θα επιδιώξει να παράγει 655 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τον τομέα Keranj στην επαρχία Khuzestan, στο νοτιοδυτικό Ιράν, τα επόμενα 10 χρόνια, ανέφερε το SHANA.
Ο Πρεσβευτής της Βρετανίας στην Τεχεράνη, Rob Macaire και ο διευθυντής της  Pergas,  Colin Rowley, ήταν παρόντες στην τελετή υπογραφής στην Τεχεράνη σύμφωνα με το δημοσίευμα.
"Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ... να υποστηρίξει τη συμφωνία", ανέφερε ο ιρανός υπουργός πετρελαίου Bijan Zanganeh,  σύμφωνα με το SHANA.
Ο Zanganeh ανέφερε ότι αναμένει από τις ευρωπαϊκές χώρες να αντισταθμίσουν την αμερικανική "προδοσία" της πυρηνικής συμφωνίας και να στηρίξουν τις δυτικές εταιρείες που υπογράφουν συμφωνίες με την Τεχεράνη.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε την ίδια μέρα που ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος Total δήλωσε ότι θα αποσύρθει από έργο φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ιράν αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει εξαίρεση από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.