Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Σταθάκης: Καταρχήν συμφωνία με τους θεσμούς για ΝΟΜΕ, ΠΧΕΦΕΛ - Συνεχίζεται μέχρι το Σάββατο η συζήτηση για τη ΔΕΠΑ

Σε καταρχήν συμφωνία έχει έρθει η κυβέρνηση με τους θεσμούς στις βασικές ενεργειακές εκκρεμότητες, όπως τόνισε εξερχόμενος από τη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ο υπουργός Ενέργειας, Γ. Σταθάκης. 



Όπως τόνισε ο υπουργός, για τις δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ υπάρχει συμφωνία για αποκλιμάκωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων όσο προχωρά η αποεπένδυση με την πώληση των λιγνιτών μέχρι και την κατάργησή των δημοπρασιών στο τέλος του 2019, μόλις θα έχει ολοκληρωθεί και η πώληση των μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης. Ο ακριβής τρόπος αποκλιμάκωσης των ποσοτήτων NOME θα νομοθετηθεί τον Ιούνιο. (Βλέπε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ για τον οδικό χάρτη αποκλιμάκωσης)
Για τη χρέωση προμηθευτή (ΠΧΕΦΕΛ) ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία για παράταση μέχρι το 2020 με σταδιακή αποκλιμάκωση. Στη συνέχεια η χρώση θα αντικατασταθεί από τα πράσινα πιστοποιητικά και από μηχανισμό μέσα στο νέο μοντέλο της αγοράς
Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο. Όπως είπε ο υπουργός κατατέθηκε η πρόταση και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις
Τέλος σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σταθάκης βρέθηκε λύση για το θέμα της παρακράτησης των λογαριασμών της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ, που φτάνουν τα 50 εκ. ευρώ.