Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Με Glencore και Vitol η πρώτη 5άδα για τα ΕΛΠΕ αλλά και ηχηρές απουσίες - Τα προφίλ των διεκδικητών

Πέντε σχήματα, εκ των οποίων οι δύο  μεγάλοι traders στο πετρέλαιο , η Glencore   και η Vitol, ο  διεθνής βιομηχανικός όμιλος Gupta Family Group Αlliance με δραστηριότητες από τα μέταλλα, την ενέργεια ως και τα μέσα ενημέρωσης, και δύο αραβικών συμφερόντων όμιλοι, ο Al Shaheen Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσω της αυστριακής επενδυτικής θυγατρικής Carbon Asset Management, και η Airal Group Holdings limited από την Ιορδανία,  έδωσαν το παρών στη  πρώτη φάση του διαγωνισμού για τα ΕΛΠΕ. 



Όπως ανακοίνωσε χθες το ΤΑΙΠΕΔ,  οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις..
εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός αφορά στην πώληση του 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ δίνουν την αίσθηση, ότι δεν υπάρχει ικανοποίηση από την λίστα των ενδιαφερομένων καθώς απέχουν οι μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στις έρευνες και  εξορύξεις, όπως η ExxonMobill  και η Total που συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με τα ΕΛΠΕ αλλά και η ιταλική ENI, που επίσης δρατηριοποιείται ήδη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η Glencore και η Vitol είναι από τους πολύ μεγάλους διεθνείς πάικτες στον ευρύτερο χώρο και η παρουσία τους ασφαλώς και δίνει κύρος στον διαγωνισμό και την επένδυση, όμως τελικώς απείχαν από την διαδικασία εταιρίες που θα σηματοδοτούσαν με την παρουσία τους ένα ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για έναν όμιλο, που ασφαλώς και έχει αρκετά ρίσκα, όμως από την άλλη πλευρά μπορεί να διαθέτει σημαντικές κρυμμένες υπεραξίες από τις έρευνες  για τους υδρογονάνθρακες. Τα νούμερα της τάξης των 1,2-1,4 δισ δεν είναι μεγάλα για την απόκτηση του ελέγχου των ΕΛΠΕ για τα σχήματα που παρουσιάζονται. Όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε με βεβεαιότητα ποιός θα καταθέσει την τελική του πρόταση για τον ελληνικό όμιλο.Είναι επίσης σαφές ότι οι μεγάλοι παίκτες που απείχαν βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις για τις έρευνες και δεν θέλουν να πληρώσουν το ρίσκο ενός διυλιστηρίου στη ΝΑ Ευρώπη.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από την Ευρωζώνη υπάρχει μόνο η ολλανδική Vitol, η έδρα της οποίας όμως βρίσκεται στην Γενεύη.


Τα προφίλ των διεκδικητών 


Η Vitol

Η ολλανδική Vitol, (ιδρύθηκε στο Ρότερνταμ) με  έδρα τη Γενεύη στην Ελβετία, είχε επιχειρήσει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα πριν κάποια χρόνια, καταθέτοντας πρόταση για τη δημιουργία αποθηκευτικών χώρων στην Κρήτη. 
Η πρόταση αυτή δεν υλοποιήθηκε ποτέ και τελικώς η εταιρία κατέληξε στην Κύπρο (εταιρεία VVTI, 50% Vitol), ενώ μέσω ελβετικής της θυγατρικής έχει λάβει στη χώρα μας άδεια εμπορίας ηλεκτρισμού 50 MW.Ως trader πετρελαιοειδών έχει συνεργαστεί τόσο με τον όμιλο της Motor Oil όσο και με τα ΕΛΠΕ. 
Το 2017 η Vitol εξαγόρασε την τουρκική πετρελαϊκή εταιρία Petrol Ofici, η οποία ανήκε στην αυστριακή ΟΜV, έναντι 1,45 δισ. δολαρίων, ενώ την περίοδο αυτή ενδιαφέρεται για την εξαγορά του νιγηριανού τμήματος της βραζιλιάνικης Petrobras
To 2017 o τζίρος της Vitol ανήλθε στα 181 δισ. δολάρια και τα πετρελαιοειδή που εμπορεύεται φθάνουν τα 7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 
Διαθέτει διυλιστήρια, πρατήρια και περί τα 200 πλοία ιδιόκτητα ή μη για τη μεταφορά 270 εκατ. τόνων αργού και προϊόντων ετησίως (στοιχεία 2016).

Η Vitol «ποντάρει» σε φυσικό αέριο και LNG για την ανάπτυξη της, όπως έγραφε το WEN στις 10/5/2018
Η μελλοντική ανάπτυξη του Vitol θα προέλθει όλο και περισσότερο από το φυσικό αέριο και το LNG, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές δήλωσε  την Πέμπτη 10/5/2018 ο επικεφαλής των επενδύσεων της επιχείρησης.
Ο Steven Brann δήλωσε ότι το LNG και το φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τις συναφείς εξαγορές περιουσιακών στοιχείων, θα προσφέρουν τις καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης για το Vitol καθώς ο κόσμος κινείται προς καύσιμα καθαρότερης καύσης κατά την επόμενη δεκαετία.
"Το χαρτοφυλάκιό μας ως εταιρεία θα είναι ολοένα και περισσότερο σε αέριο,  και το LNG είναι ένα μέσο για τη μετακίνηση αυτού του αερίου σε όλο τον κόσμο",
"Η Αφρική είναι σημαντική και το LNG και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη" δήλωσε ο Brann.

Η Glencore

Η Glencore, o βρετανοελβετικός κολοσσός στο trading εμπορευμάτων (εκτός από πετρέλαιο εμπορεύεται μέταλλα κλπ} είχε κύκλο εργασιών το 2017,  ύψους  205,48 δισ. δολάρια και κέρδη 5,78 δισ. δολάρια. 
Η εταιρία σε συνεργασία με το Qatar Investment Authority, (QIA) το κρατικό fund  του Κατάρ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες - μετόχους της ρωσικής πετρελαϊκής Rosneft.

H Glencore τροφοδοτεί την αγορά με 6 εκατ βαρέλια σε ημερήσια βάση.Διαθέτει πετρελαικά assets στο Τσαντ, το Καμερούν και 2 στην Γουινέα.

Όπως έγραφε το WEN στις 3/10 διατηρεί την ισχυρή θέση της στα μέταλλα
Στη σύγχρονη εποχή το κοβάλτιο αποτελεί το βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου και εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα αύξησης κερδών για τη Glencore, με έδρα την Ελβετία
Στα 2.2 έως 3,2 δισ. δολάρια αναμένεται να φτάσουν τα κέρδη της Glencore σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, η οποία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εμπόρους μετάλλων, ορυκτών και πετρελαίου.
Μάλιστα, πρόκειται για τους καλύτερους μέχρι τώρα όρους αγοράς και πώλησης των μετάλλων.
Οι ισχυροί παγκόσμιοι περιορισμοί στην ανάπτυξη και τον εφοδιασμό μετά από χρόνια ανεπαρκούς επένδυσης από εταιρείες εξόρυξης με ρευστότητα έχουν δημιουργήσει επικερδείς ευκαιρίες για μεγάλους μεταπωλητές μετάλλων όπως η Glencore, καθώς οι καταναλωτές έσπευσαν να μπλοκάρουν τις προμήθειες αλουμινίου, χαλκού, ψευδαργύρου και άλλων υλικών.
Η Glencore δήλωσε ότι η παραγωγή πέρα από τα περιουσιακά στοιχεία της εξορυκτικής βιομηχανίας, ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και η πλήρης καθοδήγηση παρέμεινε αμετάβλητη.
Η εταιρεία έχει επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας στο ορυχείο, ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά της περιουσιακά στοιχεία και αναμένει να παράγει φέτος 150.000 και 11.000 τόνους χαλκού και κοβαλτίου από την Katanga.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, με την αγορά εμπορευμάτων να βιώνει αιμορραγία, η Glencore αποφάσισε να πουλήσει το 50% των δραστηριοτήτων αγροτικών προϊόντων σε δύο καναδικά επενδυτικά funds για να περιορίσει τα χρέη της και την έκθεσή της στο ρίσκο. Διατήρησε την ισχυρή θέση της στα μέταλλα και άλλες πρώτες ύλες, με τη στρατηγική να αποδίδει.

Glencore: Κέρδη ρεκόρ 14,76 δις. δολ. έφερε το ράλι των commodity για το 2017
Η εμπορική δραστηριότητα της Glencore αυξήθηκε κατά 3% για να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από το 2008

Ο διευθύνων σύμβουλος της Glencore, Ivan Glasenberg, χαιρέτισε τα ισχυρά αποτελέσματα του ομίλου, τα οποία ενισχύθηκαν από την ανάκαμψη στις αγορές commodity και σύμφωνα με τις δηλώσεις του η εταιρεία έχει τα περιουσιακά στοιχεία για να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο Glasenberg δήλωσε ότι υπήρξαν «νέες πληθωριστικές πιέσεις», αλλά αντισταθμίσθηκαν μέχρι στιγμής από τις ισχυρές τιμές υποπροϊόντων, όπως το κοβάλτιο, και η Glencore ήταν σε θέση να περιορίσει το κόστος.

Οι μετοχές της Glencore σημείωσαν άνοδο 4% το 1045 GMT.

Αφού ξεπέρασε τους ανταγωνιστές της πέρυσι, η τιμή της μετοχής της Glencore το  2018, επηρεάσθηκε από τις  ανησυχίες σχετικά με την αστάθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χώρα στην οποία έχει σημαντικές δραστηριότητες.

Η εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας δημοσίευσε συνολικά προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 14,76 δισ. δολαρίων.

Η εμπορική δραστηριότητα της Glencore αυξήθηκε κατά 3% για να ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από το 2008. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τον Δεκέμβριο, τα κέρδη προ φόρων και τόκων θα ξεπεράσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Οικονομικού Διευθυντή της Glencore, Steven Kalmin, οι πληθωριστικές πιέσεις συνδέονται με τις υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τις συναλλαγματικές συνέπειες, αλλά «δεν έφταναν εκεί που ήταν το 2007-8», είπε.

Τώρα που έχει ανακάμψει από την ύφεση των βασικών προϊόντων το 2015-16, η οποία την χτύπησε σκληρότερα από ό, τι τους ανταγωνιστές της της, η Glencore σύμφωνα με τι δηλώσεις θα αποφύγει απερίσκεπτες προσφορές, αγοράζοντας μόνο όταν προκύψουν οι κατάλληλες ευκαιρίες, περιορίζοντας παράλληλα το χρέος και ανταμείβοντας τους μετόχους.


Gupta Family Group: Με ξεπαγωμένα assets και μετά από δικαστική περιπέτεια


Ο όμιλος Gupta Family Group (GFC Alliance) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από μέταλλα, πρώτες ύλες, ενέργεια και φυσικούς πόρους, ως μίντια και real estate.Όμως η πληροφορία για ξεπάγωμα assets 20 εκατ δολαρίων που αφορούν συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Αφρικής  Jacob Zuma σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters στις 28/4 γεννά ερωτήματα για την φερεγγυότητα του ομίλου.Ειδικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC στις 14/2/2018 ο πρώην πρόεδρος της ΝΑ Αφρικής είχε κατηγορηθεί για σχέσεις διαφθοράς με τους Gupta Family τους οποίους άφηνε να παρεμβαίνουν σε υπουργικά meetings με αποτέλεσμα να διατυπωθούν κατηγορίες για ξέπλυμα μάυρου χρήματος! Τελικά όπως αναφέρει το Reuters σύμφωνα με δημοσίευμα των EWN news τα παγωμένα assets ξεπάγωσαν 2 μόλις μέρες πριν ολοκληρωθεί η προθεσμία για τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ.

Το γκρουπ έχει ενεργή παρουσία στο trading πετρελαίου και καυσίμων καθώς και στην ενέργεια, με υδροηλεκτρικούς σταθμούς, μονάδες βιοντίζελ κλπ. 

Ο τζίρος της GFC Alliance ξεπερνά τα 13 δισ. δολάρια, ενώ η ενεργειακή θυγατρική του, η Simec Group είχε κύκλο εργασιών 2,4 δισ. δολάρια. 

Οι επιχειρήσεις της οικογένειας Gupta, με ρίζες από την Ινδία, ξεκίνησαν πριν από περίπου 50 χρόνια όμως αναπτύχθηκαν σημαντικά στη Νότιο Αφρική και έχουν εξαπλωθεί σε πολλές χώρες, έχουν την έδρα στη Βρετανία. 


Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι


Ο τέταρτος ενδιαφερόμενος, η Carbon Asset Management είναι η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, με έδρα τη Βιέννη, που έχει συστήσει ο αραβικός επενδυτικός όμιλος Al Shaheen Group από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 
Η Al Shaheen έχει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία ύψους 24 δισ. δολαρίων.

Τέλος, την πεντάδα συμπληρώνει η Alrai Group Holdings Ltd, με έδρα το Αμμάν της Ιορδανίας και μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή σημαντικών projects στην Μέση Ανατολή, Ιράκ κλπ.
Ο όμιλος έχει παρουσία σε πολλούς τομείς και κυρίως στη βιομηχανία, το contracting και το trading.Ο κλάδος του oil & gas αποτελεί το 14% του συνόλου δραστηριοτήτων του. Δημιουργήθηκε το 1962.