Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική θέση και το μέλλον της ΔΕΗ έκρουσαν σε συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.
Όπως τόνισε σχετικά ο κ. Χατζηδάκης, «η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης σε σχέση με τη ΔΕΗ ζημιώνει τους καταναλωτές, αλλά υπονομεύει και το μέλλον της επιχείρησης και των υπαλλήλων της». Ο ίδιος υπενθύμισε το σχέδιο της ΝΔ για τη «μικρή ΔΕΗ» και τόνισε ότι η κυβέρνηση «ακύρωσε, με τη συμφωνία των πιστωτών, τη μικρή ΔΕΗ και κατέληξε σε ένα σχέδιο για να μείνει στο δημόσιο η μισή ΔΕΗ, με κανένα αντάλλαγμα ούτε για την επιχείρηση ούτε για το κράτος».
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ανέφερε επίσης ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους πιστωτές το μερίδιο της ΔΕΗ από 95% που ήταν το 2015, να πάει μέχρι το 2020 στο 50% της αγοράς και αυτό χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτό είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή, τα στελέχη της επιχείρησης δουλεύουν για να χάσουν πελάτες».
Όπως πρόσθεσε, από τη μέρα που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση, η μετοχή της επιχείρησης έχει πέσει 63% και η επιχείρηση έχει οξύτατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για τον ΑΔΜΗΕ, λέγοντας ότι υπήρχε η η επιλογή της πώλησης του 66% σε στρατηγικό επενδυτή, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε το να δοθεί το 25% σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος όμως δεν είναι στρατηγικός και δεν μπορεί να κάνει κινήσεις για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της κερδοφορίας της εταιρείας.
Για τις λιγνιτικές μονάδες, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι «ακόμα και όταν βρεθεί αγοραστής, η κυβέρνηση εκ του νόμου παραδέχεται ότι μπορεί αυτός να μην δώσει εύλογο τίμημα».
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στην έκθεση της Mc Kinsey λέγοντας: «Το αποτέλεσμα της κοινωνικά ευαίσθητης πολιτικής της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ είναι απώλεια σημαντικών εσόδων για την επιχείρηση και το κράτος, 2.000 άνθρωποι που κινδυνεύουν να φύγουν και υψηλότερες τιμές ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, από μια κυβέρνηση που διεκδικεί πιστοποιητικά ευαισθησίας. Η ΔΕΗ βουλιάζει, οι εργαζόμενοι ανησυχούν και οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν τη νύφη στους λογαριασμούς του ρεύματος».
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για τα τρία βήματα που προτείνει η ΝΔ: Πρώτον άμεσες κινήσεις για τη σωτηρία της επιχείρησης και ενίσχυση της εισπραξιμότητας με παράλληλη προστασία των πραγματικά αδυνάμων, δεύτερον, εκσυγχρονισμό της δομής της ΔΕΗ με βάση τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας και τρίτον, εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την ανάπτυξη της εταιρείας.
«Τα πράγματα με τη ΔΕΗ δεν είναι καθόλου αστεία. Το δόγμα «μην ανησυχείτε του υπουργού», δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Σκρέκας: Στα 3,2-4,1 δις. ευρώ το κόστος των λαθών της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης έχει μετατραπεί από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημική απειλή για την οικονομία και τη χώρα».
«Με τα 520 εκ. ευρώ η ΔΕΗ ίσα-ίσα καλύπτει το μισό της σημερινής μισθοδοσίας», πρόσθεσε.
«Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν την έκθεση της Mckinsey, για την οποία ζητάμε 50 βουλευτές από την κυβέρνηση να την καταθέσει στη Βουλή, προβλέπει για το 2022 μείωση του λειτουργικού περιθωρίου θα είναι μόλις 330 εκ. ευρώ, τότε η ΔΕΗ δεν θα μπορεί ούτε να καλύπτει το 1/3 της σημερινής μισθοδοσίας που θα έχει», προσέθεσε ο κ. Σκρέκας.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για κερδοσκοπική επίθεση στη μετοχή της ΔΕΗ ενόψει της πώλησης μονάδων, είπε ότι «αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, η οποία επελέγη να γίνει νύχτα Παρασκευής 27 Απριλίου, παραμονή πενθημέρου, η μετοχή έπεσε κατά 25%. Δεν φταίει ούτε η αντιπολίτευση, ούτε το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας για την έκθεση της McKinsey, γιατί η πτώση λάμβανε χώρα εδώ και δέκα μέρες και γι’ αυτό ευθύνονται τα δραματικά οικονομικά αποτελέσματα».
Τέλος, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι τα λάθη της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ έχουν κοστίσει από 3, 2 έως 4,1 δις στην επιχείρηση. Συγκεκριμένα, 1 με 1,2 δις προέρχονται από την αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών, 300-500 εκ. από τη μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ, 1,5 με 2 δις από την ακύρωση του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ, 325 εκ. ευρώ από την εισφορά του προμηθευτή, 92 εκ. από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και ανυπολόγιστο κόστος από την καθυστέρηση της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση.
«Η ΝΔ δεν πρόκειται να αφήσει τη ΔΕΗ να χρεοκοπήσει. Η ΝΔ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.