Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

ΜΟΗ, ΕΛΠΕ δίνουν τον τόνο, προσοχή σε Μυτιλ, ΔΕΗ, υποτιμημένη η ΒΙΟΧΑΛΚΟ - Yπεραγορασμένη η Wall, αυξάνονται τα γεωπολιτικά ρίσκα

Περίπλοκη εικόνα παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά καθώς οι ενεργειακές μετοχές ανέκαμψαν αλλά ο γενικός δείκτης δείχνει ότι δεν μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον να υπερβεί την ζώνη των 1430 -1450 μονάδων.




Σε αυτό συντείνει το νέο ιστορικό υψηλό της Wall, που έχει σημειώσει μια διαδοχική άνοδο 6μήνου, που σε ποσοστό σπάνια έχει καταγραφεί με την τεχνική εικόνα της να δείχνει υπεραγορασμένα επίπεδα.
Τα γεωπολιτικά ρίσκα αυξάνονται μετά το τελευταίο χτύπημα στην Ρωσία, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο οι τραπεζικές μετοχές παρουσιάζεουν σημάδια κόπωσης.

Τα διυλιστήρια, Motor Oil και HelleniQ Energy ηγούνται όπως είχε γράψει το WEN, καθώς η δεύτερη έχει και το στόρυ των γεωτρήσεων.
Παράλληλα η ΔΕΗ ανέκαμψε με τον πωλητή να κάνει πίσω και την επιχείρηση να ενισχύει το buyback.

O Mytilineos, leader με την κεφαλαιοποίηση πάντα πάνω από τα 5 δισ συνεχίζει να απορροφά το ράλυ του 2023, όμως δεν αποκλείεται να έλθουν υπερατλαντικά νέα σύντομα ενώ το α΄τρίμηνο αναμένεται να αιφνιδιάσει θετικά τους fund managers που λόγω χαμηλότερων ενεργειακών τιμών ενδεχομένως να αμφισβητούν την επίτευξη των στόχων του 2024.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το επικείμενο deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που θα ωφελήσει σημαντικά την ΓΕΚ Τέρνα και παράλληλα θα απελευθερώσει κεφάλαια και ρευστότητα για την αγορά.

Τέλος ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι ο πλέον υποτιμημένος και η είσοδος της NOVAL δεν έχει ακόμα αποτιμηθεί στην holding, που σε κάθε πρίπτωση αποτελεί την πιο υποτιμημένη κεφαλαιοποίηση του συνόλου της αγοράς.


Η Τεχνική Εικόνα σύμφωνα με την BETA

 

Άλλη μια εβδομάδα υψηλών πτήσεων ολοκληρώθηκε στο ΧΑ, με την Αγορά να παραμένει σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της. Αυτή την φορά ήταν η διεθνής τάση που άλλαξε το κλίμα οδηγώντας εκ νέου το Γενικό Δείκτη πέριξ των 1.430 μονάδων. Με αυτή την κίνηση ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται οριακά έναντι του κλεισίματος του Φεβρουαρίου (1.424 μονάδες) και απειλεί πλέον να σπάσει μια δυσμενή παράδοση 25 ετών που θέλει τον Μάρτιο να είναι κατεξοχήν μήνας ρευστοποιήσεων με ιστορικό συχνότητας 66,6% και μέση μηνιαία απόδοση -2,20%.

Η μικρή χρηματιστηριακή διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας και η εποχική μείωση του ενδιαφέροντος στο εξωτερικό λόγω της Μ. εβδομάδας των Καθολικών ενδεχομένως να κρίνουν το τελικό πρόσημο του μήνα στην εκπνοή των συναλλαγών της ερχόμενης Πέμπτης δεδομένης και την σχετικά αδρανούς ειδησεογραφίας. Αν και η εβδομάδα που πέρασε είχε μικρότερου βεληνεκούς δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, ακολούθησε την ροή που παρατηρήθηκε στις εταιρίες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης: Καλύτερα νούμερα από πέρυσι, αισιοδοξία για την συνέχεια και υψηλότερα μερίσματα.


Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν εταιρίες από το λεγόμενο μεσαίο χώρο όπως οι Μοτοδυναμική, E-Net, Austriancard, Ανδρομέδα, γεγονός που δείχνει ότι η καλή εικόνα δεν περιορίζεται αυστηρά σε ένα κλειστό μικρό γκρουπ εταιριών που προέρχεται από τον FTSE-25. Η ικανοποιητική εικόνα των μεσαίων και μικρών κεφαλαιοποιήσεων διατηρεί την ρευστότητα εντός του συστήματος, μεγαλώνει τον κύκλο του επενδυτικού «rotation» και λειτουργεί σαν αντίβαρο σε ρευστοποιήσεις που αναμενόμενα μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες ανόδου έχουν αυξήσει σημαντικά την προσφορά.

Ανασταλτικά στις ρευστοποιήσεις και στην διατήρηση του ενδιαφέροντος λειτουργούν και τα μερίσματα καθώς ο χρόνος αποκοπής των λίγων μηνών ή εβδομάδων σε συνδυασμό με την απόδοση δίνουν κίνητρα διακράτησης στους κατέχοντες.

Στο εξωτερικό η FED επιβεβαίωσε την προοπτική μείωσης επιτοκίων των επιτοκίων τρεις φορές μέσα στο 2024, αυξάνοντας τις πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων στην συνεδρίαση του Ιουνίου από 55% στο 70%.

Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί δίνοντας έμμεσα μια εκτίμηση για την πορεία της καλής εικόνα των εταιρικών κερδών για την συνέχεια. Όλα αυτά έφεραν τους δείκτες αναφοράς σε ιστορικά υψηλά στην καλύτερη εβδομάδα από πλευράς απόδοσης ως τώρα από την αρχή του έτους υπαγορεύοντας το αγοραστικό τέμπο σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές του πλανήτη.


O Γενικός Δείκτης

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την συσσώρευση του σε στενή επαφή με τα υψηλά 13 ετών. Η επιστροφή πάνω από τον κινητό μέσο των 30 ημερών ενισχύει την αισιόδοξη ετυμηγορία των δεικτών, πλέον ο μόνος δείκτης ο οποίος διατηρεί σήμα πώλησης είναι ο MACD το οποίο δεν έχει ακόμα «πληρώσει» κάποια αξιόλογα χαμηλότερα επίπεδα από την ενεργοποίηση του, η δε ανάλωση χρόνου έχει καταστήσει οριακή την αξιοπιστία του. Ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στην ωρίμανση της επόμενης εκτόνωσης τιμών, με τους αγοραστές να αποκτούν εκ νέου το πάνω χέρι.

Ζητούμενο παραμένουν οι συναλλαγές οι οποίες αν και έχουν βελτιωθεί θεαματικά σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν προοδευτική συρρίκνωση μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς της Τρ. Πειραιώς. Η εποχική επιφυλακτικότητα που συνδέεται με τις συνεχόμενες αργίες που έχει η αγορά μπροστά της ενδεχομένως να μεταθέσουν τις όποιες αποφασιστικές διαγραμματικές εξελίξεις για την μεθεπόμενη εβδομάδα. Πλάγιες κινήσεις χαμηλού εύρους και συναλλαγών πιθανότατα να αποτελέσουν το επικρατέστερο μοτίβο κίνησης του Γενικού Δείκτη ως το τέλος του μήνα.

Μόλις τρεις συνεδριάσεις έχει η ερχόμενη εβδομάδα καθώς την Δευτέρα είναι Εθνική Εορτή ενώ η ερχόμενή Παρασκευή είναι αργία λόγω του Καθολικού Πάσχα. Το κλείσιμο του μήνα παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς μαζί με τον Μάρτιο κλείνει ημερολογιακά και το α’ τρίμηνο για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Στα προγραμματισμένα γεγονότα της ερχόμενης εβδομάδας ξεχωρίζουν τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ (27 Μαρτίου) των Trastor, Γεν. Εμπορίου & Βιομηχανίας, Premia Properties και Briq Properties (28 Μαρτίου) και Εβροφάρμα, ΟΛΠ Επιλεκτος, Νάκας και CPI (29 Μαρτίου).

Σε άλλα γεγονότα, την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη των αναλυτών με την Autohellas, την ίδια μέρα η Τράπεζα της Ελλάδος θα δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία καταθέσεων και χορηγήσεων για το μήνα Φεβρουάριο ενώ από την προσεχή Τρίτη οι μετοχές των Αστικών Ακινήτων θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 2,20 ευρώ ανά μετοχή.


Οι αποτιμήσεις με κλείσιμο 21/3

BETA2_1.png

www.worldenergynews.gr