Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τροκούδη (HELLENiQ ENERGY): Περισσότερη σαφήνεια στους επόμενους διαγωνισμούς αποθήκευσης

Μια σειρά από ρυθμιστικά και νομικά ζητήματα που αφορούν τους διαγωνισμούς της αποθήκευσης ανέδειξε μιλώντας στο Power & Gas Forum η Αλεξία Τροκούδη, Διευθύντρια Νομικής Υποστήριξης Συμμετοχών Ενέργειας & Ρύθμισης Ομίλου της HELLENiQ ENERGY.

Όπως τόνισε σχετικά, η αποθήκευση αποτελεί το επίκεντρο της ενεργειακής πολιτικής, κάτι που αποτυπώνεται και στο ΕΣΕΚ. Τα οφέλη είναι τεράστια και θα πρέπει να στηριχθεί με κρατικές επιδοτήσεις.

Με αφορμή την εμπειρία των δύο προηγουμένων δημοπρασιών αποθήκευσης, υπάρχει το ζήτημα με τους περιορισμούς των μεγαβάτ. Η ΥΑ για τους διαγωνισμούς έθεσε όριο ισχύος ανά συμμετέχοντα στο 25% της προκηρυσσόμενης ισχύος και όριο συμμετοχής ανά σταθμό στα 100 μεγαβάτ.

Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε χρήση της έννοιας της συμμετοχής της συνεργαζόμενης επιχείρησης. Είναι νομικό θέμα διότι όπως διατυπώθηκε άφηνε περιθώριο διασταλτικής ερμηνείας, αποκλείοντας πολλές εταιρείες, τόνισε η κα Τροκούδη.

"Με βάση τα παραπάνω, όταν στόχος είναι να ανοίξει ο ανταγωνισμός στην αποθήκευση, πρέπει να είμαστε σαφείς, να υπάρχει διαφάνεια και ίση μεταχείριση", πρόσθεσε.

Κατ' επέκταση, στους επόμενους διαγωνισμούς να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια.

Ένα ακόμη εμπορικό θέμα είναι η διαφορετική διατύπωση από τον πρώτο στο δεύτερο διαγωνισμό. Στην πρώτη συμμετοχή απαγορευόταν στους σταθμούς να συμμετέχουν σε μηχανισμούς αποζημίωσης δυναμικόττας, ενώ ο δεύτερος άφηνε ανοικτό παράθυρο.