Στις δυνατότητες ανάπτυξης της ενεργειακής παραγωγής στο θαλάσσιο χώρο αναφέρθηκε σήμερα στο Power & Gas Forum ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).
Όπως ανέλυσε, οι ΑΠΕ έχουν αυξημένες απαιτήσεις χώρου, ιδίως στην Ελλάδα. Κατ' επέκταση έχει νόημα η ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών. Οι θάλασσες είναι νευραλγικές για την ποιότητα ζωής, άρα η αξιοποίηση πρέπει να γίνει με το βέλτιστο τρόπο.
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Β. Θάλασσα μετατράπηκε στο παρελθόν σε πηγή πλούτου και σήμερα μετασχηματίζεται μέσω των ΑΠΕ, των υποθαλάσσιων καλωδίων και του CCS. Τα ίδια χαρακτηριστικά υπάρχουν και στην Ελλάδα.
"Έχουμε όσα χρειαζόμαστε για το εγχείρημα. Στην Ελλάδα υπάρχει το πιο πλούσιο αιολικό δυναμικό από όλους τους γείτονές μας.
Στους υδρογονάνθρακες ό,τι δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια προσδίδει στην Ελλάδα μια θετική συγκυρία, αφού η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην Αν. Μεσόγειο. Θα χρειαστούμε το αέριο στις επόμενες δεκαετίες και αν το παράγουμε για την περιοχή μας θα είναι άκρως επωφελές.
Άρα, έχουμε παραγωγή αερίου, εξαγωγικές δυνατότητες, υπεράκτια αιολικά, CCS, όλα τα συστατικά για μια πετυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Και τα περισσότερα εξ αυτών έχουν κοινή εφοδιαστική αλυσίδα", υποστήριξε ο κ. Στεφάτος.
Mιλώντας για τις τοπικές αντιδράσεις, τόνισε ότι στόχος είναι να εξαλειφθούν πλήρως οι άμεσες οχλήσεις από τα υπεράκτια αιολικά. Πρέπει επίσης "να ενημερωθούν σωστά οι τοπικές κοινωνίες και να καταλάβουν ότι μιλάμε για ένα εθνικό στοίχημα ιστορικών διαστάσεων".
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συζητήσεις της ΕΔΕΥΕΠ με τον ΑΔΜΗΕ για τη σύσταση οχήματος ειδικού σκοπού ακόμα και νωρίτερα από τα χρονοδιαγράμματα ώστε να συλλεχθούν δεδομένα πεδίου. Στόχος είναι να γίνει ο διαγωνισμός για τα πρώτα έργα το 2027.
Τέλος, σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχεια ενόψει της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας.