Η πρόσφατη άνοδος των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί ένδειξη ότι τα σκαμπανεβάσματα που βιώσαμε κατά την ενεργειακή κρίση θα μας συνοδεύουν σε ένα βαθμό και στο εξής παρά την ομαλοποίηση που έχει επέλθει στις αγορές.
Καθώς το Brent ανέβηκε πλέον στα 87 δολάρια και το TTF βρίσκεται λίγο πριν τα 30 ευρώ, είναι σαφές ότι υπάρχει μια ανοδική πίεση που θα επιβαρύνει τους καταναλωτές εφόσον διατηρηθεί.
Στην περίπτωση του πετρελαίου τα πράγματα είναι αρκετά σαφή: Η αύξηση της ζήτησης είναι ραγδαία φέτος παρόλο που είναι χαμηλότερη από πέρυσι. Ο ΙΕΑ προβλέπει 1,3 εκατ. βαρέλια/ημέρα περισσότερα και οι πετρελαϊκές 1,5-2,5 εκατ. βαρέλια. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, πρόκειται για άνοδο πάνω από το μέσο όρο της ετήσιας αύξησης των τελευταίων 30 ετών, όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Ζαβιέρ Μπλας.
Αντιθέτως, οι γενικευμένες επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικά διϋλιστήρια σίγουρα εντείνουν τη γεωπολιτική ανασφάλεια, όμως δεν συνιστούν το δομικό αίτιο που αυξάνει το ευρωπαϊκό συμβόλαιο Brent.
Ταυτόχρονα, εκφράζεται ο φόβος μήπως η Ρωσία προβεί σε αντίποινα με αντίστοιχες επιθέσεις στις αποθήκες αερίου και τους αγωγούς της Ουκρανίας από τις αρχές του 2025, όταν και θα λήξει το συμβόλαιο διαμετακόμισης του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχουν υπόψη όσες ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να ενδιαφέρονται να τις χρησιμοποιήσουν.
Άλλωστε, τόσο το ΝΑΤΟ, όσο και η Κομισιόν απηύθυναν σχετική προειδοποίηση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μόλις τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να επαγρυπνούν για την προστασία των ενεργειακών τους υποδομών.
Στο μεταξύ, η περίοδος αναπλήρωσης των αποθηκών αερίου της Ευρώπης πρόκειται να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες, με στόχο να τις ανεβάσει από το 59% που βρίσκονται σήμερα σε πάνω από το 90% μέσα στο καλοκαίρι.
Οι αναλυτές της Wood Mackenzie ορθώς αναμένουν μια μικρή περίοδο από τον Αύγουστο ως τις αρχές του επόμενου χειμώνα, όπου οι αποθήκες θα είναι πλήρεις και η ζήτηση χαμηλή, άρα περιμένουν πρόσκαιρα χαμηλές τιμές για το TTF. Το ερώτημα είναι που θα βρεθεί η τιμή μέχρι τότε και μετά από εκείνο το σημείο.
Τα προθεσμιακά δείχνουν τιμές πάνω από 30 ευρώ για το δ' τρίμηνο του 2024 και το α' τρίμηνο του 2025, καθώς προεξοφλούν την απώλεια των ρωσικών προμηθειών μέσω της Ουκρανίας. Επίσης, στην αγορά του LNG η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά φέτος και η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί από το 2025 και έπειτα, όταν αρκετά νέα έργα υγροποίησης θα τεθούν σε λειτουργία.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την πρόβλεψη του Τζεφ Κούρι της Carlyle που προειδοποιεί ότι η μείωση των κεντρικών επιτοκίων θα μεταφραστεί σε αυξημένες τιμές εμπορευμάτων. Ο ίδιος δήλωσε ότι το πετρέλαιο μπορεί κάλλιστα να αυξηθεί πάνω από το εύρος των 70-90 δολαρίων που προεξοφλεί η αγορά.
(φωτογραφία: freepik.com)