Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αϊβαλιώτης: Σκεπτικισμός απέναντι στους νέους κλιματικούς στόχους της Κομισιόν - Οι περικοπές θα επηρεάσουν την αγορά των ΑΠΕ κυρίως από το 2027-28

Τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους νέους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που προτείνει η Κομισιόν για το 2040 ανέλυσε σήμερα στο Power & Gas Forum ο γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης.


Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι κυρίως ότι βρισκόμαστε σε μια φάση της κλιματικής κρίσης που δεν έχουμε κατανοήσει επαρκώς. Φαινόμενα όπως ο Ντάνιελ δείχνουν ότι μπορούν να πλήττουν με ακραίο τρόπο και απαιτούν πολλά χρήματα. "Έχουμε αφιερώσει πολλά χρήματα στην πράσινη μετάβαση, αλλά όχι επαρκή ποσά στην προσαρμογή. Υπάρχει σίγουρα ένας προβληματισμός για τις προτεραιότητες", τόνισε σχετικά.

Η πράσινη μετάβαση είναι υποχρεωτική για να αντιμετωπιστεί μεσοπρόθεσμα έστω η κλιματική κρίση. Ωστόσο, μερικοί στόχοι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι, όπως εκτιμά ο κ. Αϊβαλιώτης. Για παράδειγμα, υπάρχει η ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ως το 2035 να αναβαθμιστούν ενεργειακά 1.300.000 κατοικίες στην Ελλάδα, πράγμα που σημαίνει δαπάνες 25 δισ. ευρώ μέχρι τότε. Άλλη οδηγία υποδεικνύει ως 2040 να κλείσουν όλοι οι καυστήρες, ακόμα και αυτοί του αερίου και να αντικατασταθούν με κόστος άλλα 25 δισ. ευρώ. Τρίτη οδηγία λέει ως το 2040 να κλείσουν τα κλιματιστικά και να μπουν νέα συστήματα με διαφορετικό ψυκτικό. 

"Βλέπουμε ότι είναι μεγάλοι στόχοι που προφανώς έχουμε τη βούληση να ακολουθήσουμε, αλλά μάλλον πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν τους θέτουμε. Εκφράσαμε στις Βρυξέλλες την αντίρρησή μας στην πρόταση της Κομισιόν για μείωση των εκπομπών κατά 90% ως το 2040. Πρέπει να ανασχεδιαστεί. Η επίσημη θέση μας συμβαδίζει με το σκεπτικισμό. Η νέα Κομισιόν πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με πιο δημιουργικό τρόπο ώστε η Πράσινη Συμφωνία να μη χάσει τη λαϊκή αποδοχή", ανέφερε ο κ. Αϊβαλιώτης.

Ο γ.γ. του ΥΠΕΝ μίλησε επίσης για τις πιθανές καθυστερήσεις στις νέες διασυνδέσεις της χώρας μας. Ανέφερε ως πιθανούς λόγους τυχόν χρηματοδοτικά κενά, τις τεχνικές δυνατότητες, καθώς και τη διάσταση ότι οι επενδύσεις εν τέλει επιβαρύνουν τα τέλη χρήσης δικτύου και χρειάζεται προσοχή.

Ως προς τις αντιδράσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις προς αυτά τα έργα, στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θα υπάρχουν σχετικές διατάξεις για να διευκολύνουν την κατάσταση.

Τόνισε επίσης ότι μακροπρόθεσμη διέξοδος για την υπερβάλλουσα παραγωγή των ΑΠΕ είναι το υδρογόνο. "Θα θεσμοθετηθεί δικό μας εργαλείο για να ξεκινήσει αυτή η αγορά και να δώσει διέξοδο", δήλωσε σχετικά.

Τέλος, για τις περικοπές της παραγωγης ΑΠΕ είπε ότι είναι θέμα που αφορά κυρίως την περίοδο μετά το 2027-28. "Θα πρέπει να βρούμε δίκαιο αποτελεσματικό και εφικτό τρόπο για τις περικοπές. Θα ενοχλήσουν τους επενδυτές, οι αποδόσεις των έργων θα χαμηλώσουν, αλλά έτσι είναι τα πράγματα".