Καθυστερήσεις μηνών για να πληρωθούν για τις πωλήσεις πετρελαίου και καυσίμων που έχουν κάνει, αντιμετωπίζουν οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς οι τράπεζες στην Κίνα, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έγιναν πιο επιφυλακτικές λόγω των δευτερογενών κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ, δήλωσαν οκτώ πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μειώνουν τα έσοδα του Κρεμλίνου και τα καθιστούν ασταθή, επιτρέποντας στην Ουάσινγκτον να επιτύχει τους διπλούς στόχους της πολιτικής των κυρώσεων - να διακόψει τα χρήματα που πηγαίνουν στο Κρεμλίνο για να το τιμωρήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ δεν διακόπτει τις παγκόσμιες ενεργειακές ροές.
Αρκετές τράπεζες στην Κίνα, τα ΗΑΕ και την Τουρκία έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες πιο αυστηρές στη συμμόρφωση με τις αμερικανικές κυρώσεις με αποτέλεσμα την καθυστέρηση ή ακόμη και την απόρριψη της μεταφοράς χρημάτων προς τη Μόσχα, σύμφωνα με οκτώ τραπεζικές και εμπορικές πηγές.
Οι τράπεζες, που είναι επιφυλακτικές για τις δευτερογενείς κυρώσεις των ΗΠΑ, άρχισαν πλέον να ζητούν από τους πελάτες τους να παρέχουν γραπτές εγγυήσεις ότι κανένα πρόσωπο ή οντότητα από τον αμερικανικό κατάλογο SDN (Special Designated Nationals) δεν εμπλέκεται σε μια συμφωνία ή είναι δικαιούχος μιας πληρωμής.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι πηγές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος και επειδή δεν επιτρέπεται να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.
Στα ΗΑΕ, οι τράπεζες First Abu Dhabi Bank (FAB) και Dubai Islamic Bank (DIB) ανέστειλαν την λειτουργία αρκετών λογαριασμών που συνδέονται με την εμπορία ρωσικών προϊόντων, δήλωσαν δύο πηγές.
Η τράπεζα Mashreq των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι τουρκικές τράπεζες Ziraat και Vakifbank και οι κινεζικές τράπεζες ICBC και Bank of China εξακολουθούν να διεκπεραιώνουν πληρωμές, αλλά χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες για να τις διεκπεραιώσουν, δήλωσαν τέσσερις πηγές.
Η τράπεζα Mashreq αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι τράπεζες FAB και DIB των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, οι τουρκικές Ziraat και Vakifbank, η κινεζική ICBC και η Bank of China δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα πληρωμών όταν ρωτήθηκε σχετικά με αναφορές ότι οι τράπεζες στην Κίνα έχουν επιβραδύνει τις πληρωμές.
«Φυσικά, η άνευ προηγουμένου πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας συνεχίζεται», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ σε καθημερινή τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
«Αυτό, φυσικά, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων (με την Κίνα)», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ.
Η Δύση έχει επιβάλει πλήθος κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η εμπορία ρωσικού πετρελαίου δεν είναι παράνομη εφόσον πωλείται κάτω από το ανώτατο όριο τιμών που έχει επιβάλει η Δύση, δηλαδή 60 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και οι πληρωμές διακόπηκαν τους πρώτους μήνες του πολέμου, αλλά αργότερα ομαλοποιήθηκαν, καθώς η Μόσχα επαναδρομολόγησε τις ροές προς την Ασία και την Αφρική, μακριά από την Ευρώπη.
«Τα προβλήματα επέστρεψαν από τον Δεκέμβριο, αφού οι τράπεζες και οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι η απειλή των δευτερογενών κυρώσεων των ΗΠΑ είναι πραγματική», δήλωσε μια πηγή συναλλαγών.
Η πηγή αναφερόταν σε εκτελεστικό διάταγμα του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2023, το οποίο προειδοποιούσε ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει κυρώσεις για την παράκαμψη του ρωσικού ανώτατου ορίου τιμών σε ξένες τράπεζες και τις καλούσε να ενισχύσουν τη συμμόρφωση τους.