Τον κυβερνητικό σχεδιασμό αναφορικά με την τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη συμμετοχή του δημοσίου στην εταιρεία Helleniq Energy, πρώην ΕΛΠΕ, ζητάει να πληροφορηθεί η Βουλή ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, με τη συνυπογραφή 13 ακόμη Βουλευτών.
«Με πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης ΝΔ, διευκολύνεται το ΤΑΙΠΕΔ στην πώληση κινητών αξιών του Δημοσίου μέσα από το Χρηματιστήριο Αθηνών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι αρμόδιοι Υπουργοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία σχετικά με το ποιες μετοχές σκοπεύει η κυβέρνηση να διαθέσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν γνωρίζουμε ούτε το ποιο θα είναι το ποσοστό διάθεσης μετοχών ανά συγκεκριμένη εταιρεία. Ούτε αν θα διατηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο το κατά νόμο δικαιώματα του στην διοίκηση της εταιρείας Helleniq Energy. Αλλά ούτε κι αν εξετάζεται η μεταβίβαση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην εταιρεία Helleniq Energy από το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. ή σε άλλο φορέα του δημοσίου. Σε αυτά τα ερωτήματα, ο αρμόδιος Υπουργός οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα. Χωρίς υπεκφυγές.».
Πέρα όμως από όλα τα παραπάνω η πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει την πώληση μετοχών που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο μέσω χρηματιστηρίου είναι σήμερα προβληματική και για ένα επιπλέον λόγο. Όπως είναι γνωστό, η αρχική συμφωνία συγχώνευσης των ΕΛΠΕ και την εταιρεία ΠΕΤΡΟΛΑ προέβλεπε ότι το δημόσιο θα διατηρούσε τα δικαιώματα διοίκησης επί της εταιρείας ανεξαρτήτου ποσοστού συμμετοχής. Τον Μάιο – Ιούνιο του 2021, με αφορμή την προσαρμογή στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία του εθνικού δικαίου για την εταιρική διακυβέρνηση (Ν. 4706/2020), υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης πρωτοβουλία τροποποίησης του καταστατικού των ΕΛΠΕ, που αποσκοπούσε στην κατάργηση του δικαιώματος του Δημοσίου να ορίζει μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΔΣ των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ οι πρωτοβουλίες αυτές ανατράπηκαν. Ωστόσο, κατά τη συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής του ν. 5047 (Α’ 147/7.9.2023) ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια δήλωσε ότι «…με το καινούργιο καταστατικό της εταιρείας που έγινε τον Ιούνιο του 2021, έγινε καινούργια μητρική η Holding, μέσω καταστατικού αναφέρει ότι αν απωλέσει οποιοδήποτε ποσοστό το δημόσιο, χάνει και τα δικαιώματά τους, δεν υπάρχει, δηλαδή, καμία δέσμευση ότι πάλι θα έχει αναλογικά εκπροσώπηση μέσα στο διοικητικό συμβούλιο…». Εξάλλου σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 20 του νέου καταστατικού της εταιρείας Helleniq Energy «Εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στην Εταιρεία κατέλθει του ποσοστού του τριάντα πέντε τοις εκατό(35%) των μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας…» το εδάφιο του καταστατικού που ορίζει ότι μέλη του ΔΣ της εταιρείας διορίζονται από το ελληνικό δημόσιο «…δύναται να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Εταιρείας...».
Καθίσταται λοιπόν εμφανές από τα παραπάνω ότι η διαδικασία πώλησης κινητών αξιών των εταιρειών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, και ειδικά σε περίπτωση τυχών διάθεσης μετοχών της εταιρείας Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) ενέχει τον κίνδυνο το ελληνικό δημόσιο να απωλέσει, άνευ αντιτίμου, τα όποια δικαιώματα διοίκησης έχει διατηρήσει.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος κύριος Υπουργός:
- Τις μετοχές ποιων συγκεκριμένων εταιρειών που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ σκοπεύει η κυβέρνηση να διαθέσει στο χρηματιστήριο Αθηνών; Και ποιο θα είναι το ποσοστό διάθεσης μετοχών ανά συγκεκριμένη εταιρεία;
- Θα διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο το κατά νόμο δικαιώματα του στην διοίκηση της εταιρείας Helleniq Energy;
- Εξετάζεται η μεταβίβαση της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην εταιρεία Helleniq Energy από το ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. ή σε άλλο φορέα του δημοσίου;