Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Deloitte: Θα έχαναν από τα μερίσματα οι πετρελαϊκές για να επενδύσουν σε πράσινες τεχνολογίες

Οι περισσότεροι μεγάλοι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου θα δέχονταν την λήψη χαμηλότερων μερισμάτων, προκειμένου να δαπανηθούν σε έργα για την ενεργειακή μετάβαση, σύμφωνα με νέα μελέτη της Deloitte.


Όπως σημειώνεται, οι ενεργειακοί όμιλοι αύξησαν κατακόρυφα τις αποδόσεις των μετόχων τους λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας, ενώ οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ηγήθηκαν όλων των κλάδων.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες πετρελαϊκές Exxon Mobil, Chevron, BP, Equinor, Shell και TotalEnergies κατέβαλαν συνολικά πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 110 δισ. δολαρίων σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών στους επενδυτές.

Ωστόσο, οι επενδυτές που κατέχουν μετοχές ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλάζουν τις προσδοκίες τους. Έτσι, περίπου το 75% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι θα συνέχιζαν να κατέχουν μετοχές για να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε τεχνολογίες με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ακόμη και αν οι αποδόσεις μειώνονταν μόλις στο 3%.