Μάλλον δεν ήταν τυχαίο που η Σ. Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τη μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. και 300.000 βαρέλια/ημέρα ως τα τέλη του έτους, την ίδια ημέρα με το μεγάλο πετρελαϊκό συνέδριο APPEC στη Σιγκαπούρη.
Όταν αναλύουμε την επίδραση των περικοπών παραγωγής στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+ πρέπει να εξετάσουμε δύο πράγματα ξεχωριστά:
α) Ποιο μέρος από τις μειώσεις εφαρμόζονται πραγματικά και
2) Πως αυτές οι μειώσεις αλληλεπιδρούν με τα υπόλοιπα θεμελιώδη της αγοράς.
Μόνο αν αποσαφηνίσουμε αυτές τις δύο πτυχές θα καταφέρουμε να αξιολογήσουμε τον πραγματικό αντίκτυπο στην τιμή από τις πράξεις του ΟΠΕΚ+.
Η Σ. Αραβία αναλαμβάνει μόνη της το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών
Τα στοιχεία της Vortexa δείχνουν ότι η Σ. Αραβία έχει περιέκοψε δραματικά τις εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο κατά πάνω από 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 1,6 εκατ. βαρέλια σε σχέση με το μέσο όρο του 2022 και του α' εξαμήνου του 2023.
Οι εξαγωγές της Ρωσίας έχουν επίσης μειωθεί, αλλά ελαφρώς κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα, κάτι που συνάδει με την εποχιακή τάση. Η ανάλυση των ρωσικών ποικιλιών δείχνει ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 150.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου αν συνυπολογιστεί η εποχιακή τάση. Το μέγεθος των 150.000 βαρελιών είναι η καλύτερή μας εκτίμηση για την πραγματική μείωση των ρωσικών εξαγωγών και δεν συγκρίνεται ευνοϊκά με την ανακοίνωση για περικοπή 500.000 βαρελιών τον Αύγουστο. Έρχεται μετά από καμία ορατή αλλαγή στις εξαγωγές το Μάρτιο, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η εθελοντική περικοπή 500.000 βαρελιών.
Όλες οι άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ εμφανίζουν ελάχιστα μειωμένες εξαγωγές. Αν εξαιρέσουμε τις εξαγωγές της Σ. Αραβίας και της Ρωσίας (καθώς και μέσω του Καζακστάν), όλες οι υπόλοιπες χώρες μείωσαν τις δικές τους κατά λιγότερο από 500.000 βαρέλια/ημέρα σε σχέση με τον Απρίλιο, ένα μήνα δηλαδή πριν την ανακοίνωση της απόφασης.
Περισσότερο και όχι λιγότερο σαουδαραβικό αργό κατέφτασε τον Αύγουστο
Στην περίπτωση της Σ. Αραβίας υπάρχει μια σημαντική διαπίστωση για το βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της τελευταίας περικοπής εξαγωγών. Και οι πέντε σαουδαραβικές ποικιλίες είχαν δραστική μείωση στους όγκους μεταφοράς μέσω της θαλάσσης τον Αύγουστο κατά 1,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι παρόλο που η Σ. Αραβία εξήγαγε πολύ λιγότερο αργό, στα λιμάνια των αγοραστών καταφθάνει περισσότερο αργό.
Η παρατήρηση συνδυάζεται με το γεγονός ότι τα βαρέλια του ΟΠΕΚ+ συνέχισαν να φθάνουν σε ακέραιους όγκους καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου και μέρος του Σεπτεμβρίου.
Είναι βιώσιμες οι επίμονα χαμηλές σαουδαραβικές εξαγωγές;
Η απομείωση των Σαουδαραβικών αποθεμάτων που βρίσκονται στη θάλασσα δεν είναι επαναλαμβανόμενη καθώς τα επίπεδά τους βρίσκονται ήδη στο χαμηλό σημείο του εποχιακού τους εύρους. Ο κίνδυνος είναι ότι οι παίκτες της αγοράς θα αγνοήσουν την πλήρη επίδραση των περικοπών του ΟΠΕΚ+ καθώς τα βαρέλια συνεχίζουν να έρχονται προς το παρόν. Στο μεταξύ, οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους τη φθινοπωρινή περίοδο συντήρησης, όπως και τις ανησυχίες για την υγεία της κινεζικής οικονομίας.
Από όσο μπορούμε να κρίνουμε, οι ενδείξεις για τη ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Τα αποθέματα αργού και προϊόντων στην ξηρά και στη θάλασσα μειώνονται και παρέχουν μικρή προστασία απέναντι σε μελλοντικές πτώσεις της παραγωγής.
Επιπλέον, οι εξαγωγές της Σ. Αραβίας στο δ' τρίμηνο αναμένεται να καλύψουν την κορύφωση της ζήτησης το χειμώνα. Από αυτή την άποψη δείχνει αμφισβητήσιμο το αν η Σ. Αραβία μπορεί να διατηρήσει τα επίπεδα παραγωγής-εξαγωγών στα χαμηλά του Αυγούστου ως τα τέλη του έτους δίχως να σφίξει δραστικά την αγορά και να ωθήσει τις τιμές πέρα από το κατώφλι των 100$/βαρέλι. Κάτι τέτοιο θα ήταν άσχημο για την παγκόσμια οικονομία.
(του Ντέιβιντ Ουέτς, επικεφαλής οικονομολόγου της Vortexa)