Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022

Στοπ στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού JANAF της Αδριατικής για τη σερβική πετρελαϊκή εταιρεία

Η κατά πλειοψηφία ρωσικής ιδιοκτησίας σερβική πετρελαϊκή εταιρεία NIS (Naftna industrija Srbije) δεν θα είναι πλέον σε θέση να προμηθεύεται ρωσικό αργό πετρέλαιο από τον αγωγό πετρελαίου JANAF της Αδριατικής μετά την τελευταία σειρά κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε το σερβικό Υπουργείο Ενέργειας στις 5 Ιουνίου.



Το υπουργείο δήλωσε στο N1 TV ότι η Σερβία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που επηρεάζεται από τη νέα σειρά κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ότι το υπουργείο κάνει «τα πάντα για να διασφαλίσει τον ασφαλή εφοδιασμό».

Η νέα δέσμη κυρώσεων απαγορεύει την παράδοση ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω οποιουδήποτε θαλάσσιου λιμένα. Η προμήθεια αργού πετρελαίου της NIS γίνεται μέσω του λιμανιού Omišalj, στο νησί Krk της Κροατίας, με δεξαμενόπλοια. «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα παράδοσης ρωσικού αργού πετρελαίου στο διυλιστήριο της σερβικής πόλης Pančevo, αλλά η NIS μπορεί να εισάγει οποιοδήποτε άλλο αργό πετρέλαιο, και κατά την προηγούμενη περίοδο εισήγαγε πετρέλαιο από το Ιράκ και ορισμένες άλλες χώρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, το υπουργείο σχεδιάζει να εργαστεί τόσο για την επίλυση του ζητήματος του εφοδιασμού όσο και για την αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου, τα οποία, εκτός από τα σταθερά αποθέματα πετρελαιοειδών, «θα πρέπει να παρέχουν πρόσθετη ασφάλεια σε περίπτωση διαταραχής της αγοράς». «Μια αναμενόμενη συνέπεια της νέας δέσμης κυρώσεων της ΕΕ είναι η πίεση στη ζήτηση, επειδή και άλλες χώρες θα αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία», εξήγησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.