Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στο Λουξεμβούργο - Όλα τα κρίσιμα ενεργειακά θέματα στο τραπέζι

Όλα τα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα περιλαμβάνει η επικείμενη ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Δευτέρα 27 Ιουνίου.




Χωρίς να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει την λήψη αποφάσεων, μιας και η πρότερη εμπειρία διατηρεί επιφυλάξεις ως προς αυτό, ωστόσο, η θεματολογία του Συμβουλίου περιλαμβάνει το σύνολο της ενεργειακής επικαιρότητας, ξεκινώντας από τις προτάσεις για τροποποίηση των ευρωπαϊκών οδηγιών στις ΑΠΕ και ενεργειακή απόδοση στα πλαίσια του πακέτου «Fit for 55».

Όπως υπογραμμίζεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Υπουργοί αναμένεται να επικυρώσουν τον κανονισμό για την πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη καταλήξει σε συμφωνία με τους υπουργούς της ΕΕ για το νέο κανονισμό στον οποίο προβλέπεται ότι, μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2022, οι αποθήκες φυσικού αερίου θα πρέπει να είναι γεμάτες κατά τουλάχιστον 80%. Τα κράτη μέλη και οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να επιδιώξουν το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 85%.

Στην «ατζέντα» επίσης του Συμβουλίου περιλαμβάνεται μια συνολικότερη συζήτηση για την ενεργειακή κατάσταση της ΕΕ στο φόντο του Ουκρανικού μετώπου. Σημειώνεται ακόμη οι Υπουργοί θα τοποθετηθούν σε μια πρόταση σχετική με την μείωση των εκπομπών μεθανίου και σε μια άλλα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Πιο συγκεκριμένα για το «Fit for 55» να υπενθυμίσουμε ότι η Κομισιόν έχει προτείνει την αναθεώρηση των οδηγιών για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας υπό το φόντο του πιο φιλόδοξου στόχου για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Νεότερα αναμένονται και στο κομμάτι των αγορών ενέργειας και της αποθήκευσης αερίου. Η προεδρία του Συμβουλίου καλεί τους Υπουργούς των κρατών-μελών να παρουσιάσουν τα επίπεδα ετοιμότητας των χωρών τους ως προς την διαθεσιμότητα φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα.

Μάλιστα, σημειώνεται πως η προεδρία του Συμβουλίου θα παράσχει ενημέρωση για το που βρισκόμαστε και τα επόμενα βήματα για την αποθήκευση αερίου, ενώ οι Υπουργοί θα επικυρώσουν, χωρίς συζήτηση, τον κανονισμό που είχε συμφωνηθεί νωρίτερα και εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως προαναφέρθηκε.

Τέλος, η Κομισιόν θα ενημερώσει τους Υπουργούς για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες ως προς τον τομέα της ενέργειας.

Δείτε παρακάτω infographic με την δυναμικότητα αποθήκευσης αερίου των κρατών-μελών της ΕΕ. Μπορείτε να το βρείτε και εδώ