Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

IEF: Οι πέντε βασικοί λόγοι που εξακολουθούν να μην γίνονται επενδύσεις στο πετρέλαιο και αέριο παρά τις υψηλές τιμές

Το Δεκέμβριο, το International Energy Forum (IEF) δημοσίευσε τις προβλέψεις του για τον κλάδο του πετρελαίου και αερίου, όπου προειδοποιούσε για έλλειψη επενδύσεων στην παραγωγή κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. 

Σήμερα, με νέα έκθεση προσφέρει μια ανανεωμένη οπτική για το πως τα πρόσφατα γεγονότα καθιστούν αυτές τις επενδύσεις ακόμα δυσκολότερες.

1. Πληθωρισμός

Ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι μελλοντικές κεφαλαιακές δαπάνες πρέπει να αυξηθούν αναλόγως χρόνο με το χρόνο ώστε έστω να συμβαδίσουν.

Το Δεκέμβριο του 2021 ο παγκόσμιος δείκτης πληθωρισμού ήταν 5,5%, ενώ το Μάιο ήταν πάνω από 8,5%. Η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού είναι σοκ για την παγκόσμια οικονομία και για τον κλάδο του πετρελαίου και αερίου.

Έργα που προηγουμένως είχαν λάβει τελική επενδυτική απόφαση εντός των τελευταίων δύο ετών αντιμετωπίζουν τώρα αυξημένα κόστη, ενώ έργα που βρίσκονταν κοντά στην τελική επενδυτική απόφαση τώρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

2. Κόστος δανεισμού (υψηλά επιτόκια)

Η προηγούμενη έκθεση υπέδειξε το αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου λόγω του ενισχυμένου ρυθμιστικού κινδύνου ως βασικό εμπόδιο στις επενδύσεις. Στη μάχη κατά του πληθωρισμού, η χρηματική σύσφιξη αυξάνει το ήδη αυξημένο κόστος κεφαλαίου.

Ο κλάδος βασιζόταν έντονα ιστορικά στο χρέος για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις. Τα έργα πετρελαίου είναι εμπροσθοβαρή, ενώ τα έσοδα έρχονται αργότερα. Υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το συνολικό κόστος ενός έργου που χρηματοδοτείται με δάνεια και θα προκαλέσει καθυστερήσεις ή θα αποθαρρύνει νέα έργα.

3. Ρωσία

Από τα 525 δισ. δολάρια απαραίτητων επενδύσεων, η Ρωσία και η Κασπία εκπροσωπούν το 8,5% ή 45 δισ. δολάρια ως το 2030.

Πολλές πετρελαϊκές ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία και ορισμένες ανακοίνωσαν ότι δεν θα ξαναεπενδύσουν στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο. Δίχως συνεχείς επενδύσεις, η απομείωση των κοιτασμάτων θα επιταχυνθεί.

Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης της επένδυσης σε πετρέλαιο και αέριο εκτός της Ρωσίας, ώστε να αντισταθμιστεί η έλλειψη παραγωγικής ανάπτυξης που αναμενόταν στη Ρωσία και οι μειωμένοι δείκτες της ρωσικής παραγωγής.

4. Εφοδιαστικές αλυσίδες

Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αντιμετωπίζουν ακόμη μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των επιδράσεων της πανδημίας, των lockdown και της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα πετρελαϊκά έργα λαμβάνουν υλικά και εξοπλισμό από όλο τον πλανήτη, από χάλυβα μέχρι κυκλώματα. Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες μεταφράζονται σε καθυστερημένα έργα, όπως και αύξηση του κόστους και οδηγούν σε ανάγκη για αύξηση επενδύσεων.

Οι πετρελαϊκές, ιδίως στις ΗΠΑ, αναφέρουν επίσης δυσκολίες στην εξασφάλιση υλικών, όπως σωλήνες χάλυβα, άμμου για υδραυλική ρωγμάτωση και προσωπικού.

Το κόστος της άμμου στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί το τελευταίο έτος, ενώ του χάλυβα και του σκυροδέματος αυξήθηκαν κατά πάνω από 40%.

5. Ρυθμιστική αβεβαιότητα

Οι επενδυτικές αποφάσεις του σήμερα γίνονται σε μια περίοδο ιδιαίτερης αβεβαιότητας όσον αφορά τη γεωπολιτική και την ενεργειακή πολιτική.

Ορισμένες προτεινόμενες πολιτικές προς αντιμετώπιση των υψηλών τιμών περιλαμβάνουν φόρους στα κέρδη, κανονισμούς και περιορισμούς, τα οποία καθιστούν τις επενδυτικές αποφάσεις πιο δύσκολες και λιγότερο πιθανές.

Οι απαιτούμενες επενδύσεις

Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι απαραίτητες επενδύσεις με ορίζοντα το 2030 ξεπερνούν τις αντίστοιχες των προηγουμένων έξι ετών.

Παράλληλα, ανησυχητικό είναι ότι η παραγωγή πλην του ΟΠΕΚ προβλέπεται να μειωθεί κατά 20 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα ως το 2030 δίχως αυτές τις επενδύσεις.

Η εικόνα των επενδύσεων στο πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα αντικατοπτρίζεται και σε αντίστοιχο διάγραμμα του ΙΕΑ που περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεσή του για τις ενεργειακές επενδύσεις: