Μια πολύ αρνητική εικόνα διαγράφει για τις προσπάθειες απανθρακοποίησης του ενεργειακού τομέα η ετήσια έκθεση της ΒΡ που δημοσιεύτηκε χθες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρωτογενής ενεργειακή ζήτηση σημείωσε το 2021 ετήσιο άλμα 5,8%, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019 κατά 1,3%. Η άνοδος αυτή μεταφράζεται ποσοτικά σε 31 EJ και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση ιστορικά, καλύπτοντας με το παραπάνω την πτώση που είχε σημειωθεί το 2020 λόγω της πανδημίας.
Η αύξηση της ζήτησης καλύφθηκε εν πολλοίς με τη συμβολή των ενισχυμένων ΑΠΕ (+8 EJ στο διάστημα 2019-2021), ενώ στο πρωτογενές ενεργειακό μείγμα τα ορυκτά καύσιμα είχαν πέρυσι 82% από 83% το 2019. Σε όρους παραγωγής, το πετρέλαιο μειώθηκε κατά 8 EJ, αλλά αυξήθηκε το αέριο και ο άνθρακας ισόποσα και το αντιστάθμισαν.
Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το 2021 σε όρους εκπομπών ρύπων από την ενέργεια, το μεθάνιο και τη βιομηχανία, καθώς ενισχύθηκαν κατά 5,7% στους 39 γιγατόνους CO2, εκ των οποίων οι 33,9 οφείλονται αποκλειστικά στον "στενό" ενεργειακό τομέα.
Αξιολογώντας τα ευρήματα της έκθεσης, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι μια άνοδος 31 EJ σε ένα ενεργειακό μείγμα με 82% ορυκτά καύσιμα εξαλείφει την πρόοδο των ΑΠΕ (+8 EJ) και αυξάνει τους ρύπους. Υποτίθεται ότι για να "πρασινίσει" το πρωτογενές μείγμα θα πρέπει οι ΑΠΕ όχι μόνο να καλύψουν τη νέα ζήτηση, αλλά και να αντικαταστήσουν την ήδη υπάρχουσα που καλύπτουν τα ορυκτά καύσιμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ειδικοί του κλάδου και πολιτικοί τονίζουν ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η καλύτερη λύση.
Πάντως, με βάση τα στοιχεία της ΒΡ και αν λάβουμε υπόψη και τη φετινή τάση επιστροφής στον άνθρακα, το μέλλον των κλιματικών προσπαθειών φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο.