Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΟΠΕΚ+: Εκκίνηση συνεδριάσεων εν μέσω περιορισμένης δυναμικότητας αύξησης της παραγωγής

Οι ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ+ αρχίζουν μια σειρά διήμερων συνεδριάσεων την Τετάρτη, ενώ πηγές αναφέρουν ότι οι πιθανότητες μιας μεγάλης αλλαγής πολιτικής φαίνονται απίθανες αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Reuters.




Στην τελευταία του συνεδρίαση στις αρχές Ιουνίου ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να επιταχύνει τις περικοπές της παραγωγής και να αυξήσει την παραγωγή κάθε μήνα κατά 648.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, από προηγούμενες αυξήσεις κατά 432.000 bpd.

Η Ουάσινγκτον χαιρέτισε την απόφαση του ΟΠΕΚ, η οποία ήρθε μετά από μήνες πιέσεων από τη Δύση προς τον ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή για να συμβάλει στην ψύξη των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες εκτινάχθηκαν ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ωστόσο, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται λόγω της περιορισμένης προσφοράς και των ανησυχιών ότι ο ΟΠΕΚ πλησιάζει να εξαντλήσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα για να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε αυτή την εβδομάδα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πως όπως ανέφεραν Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορούν μόλις και μετά βίας να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου. 

Ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, τον επόμενο μήνα και αναμένεται ευρέως να πιέσει περαιτέρω το Ριάντ να αυξήσει την παραγωγή.

Τουλάχιστον πέντε εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι η συνάντηση αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθεί στην επιβεβαίωση των πολιτικών παραγωγής του Αυγούστου, ενώ δεν θα συζητηθεί ο Σεπτέμβριος.

Δύο άλλοι αντιπρόσωποι δήλωσαν ότι το θέμα της παραγωγής μετά τον Αύγουστο θα μπορούσε να ανακύψει, αλλά δεν ήταν σαφές ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν.