Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

ΕΛΠΕ: Βλέπουν νέες εξαγορές ΑΠΕ - Μεσοπρόθεσμος στόχος για 1 GW εγκατεστημένης ισχύος

Ο τομέας των ΑΠΕ έχει εισέλθει δυναμικά στη στρατηγική του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων, αποτελώντας πλέον έναν ξεχωριστό κλάδο με ισχυρή επενδυτική και αναπτυξιακή ώθηση. 




Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δεκαπλασιάστηκε η δραστηριότητα ΑΠΕ, η οποία μάλιστα αντιπροσώπευε σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ που υλοποίησαν τα ΕΛΠΕ το 2021. 

Συγκεκριμένα το 60% των συνολικών επενδύσεων των ΕΛΠΕ το 2021 αφορούσε σε έργα μετάβασης σε πράσινη ενέργεια. Επιπλέον, ο όμιλος μετά από την επιτυχημένη εξαγορά του φωτοβολταϊκού project της Κοζάνης από τη γερμανική Juwi, το οποίο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, πλέον έχει στην κατοχή του το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. 

Στον τομέα των ΑΠΕ, όπως ανέφερε και κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των μετόχων στο πλαίσιο της τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ομίλου ο κ. Σιάμισιης, τα ΕΛΠΕ βρίσκονται σε συζητήσεις για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγική τους βάση. "Πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να προέλθει από συνδυασμό εξαγορών και ανάπτυξη νέων πάρκων που θα φέρει μεγαλύτερη αξία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιάμισιης. 

Έμφαση στις ΑΠΕ

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η διοίκηση των ΕΛΠΕ στον τομέα των ΑΠΕ είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη της νέας δραστηριότητας του πυλώνα που μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του ομίλου για το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, μεταξύ των στρατηγικών στόχων για το 2022 συγκαταλέγεται η επιτάχυνση της στρατηγικής για τις ΑΠΕ και την απανθρακοποίηση δραστηριοτήτων αλυσίδας αξίας πετρελαίου. 

Υπενθυμίζεται ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 η εγκατεστημένη ισχύς των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ έφτασε τα 285 MW, ενώ αναβαθμίστηκε ο μεσοπρόθεσμος στόχος για εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ από 0,6 GW σε 1 GW. Παράλληλα, το σύνολο των έργων υπό ανάπτυξη υπερβαίνει τα 2 GW. 

Δύο ακόμη εξαγορές

Η κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει και, όπως ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, τα ΕΛΠΕ ήδη μετρούν δύο σημαντικές κινήσεις που ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, στο δ᾽ τρίμηνο του 2021 εξαγοράστηκαν αιολικά πάρκα σε λειτουργία ισχύος 38 MW με ιδιαίτερα υψηλό δυναμικό. Επίσης, στο πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαγοράστηκε φωτοβολταϊκό πάρκο σε λειτουργία εγκατεστημένης ισχύος 16 MW. 

Οι κινήσεις αυτές δεν πρόκειται να σταματήσουν και σε συνδυασμό με την οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των έργων που ανήκουν στα ΕΛΠΕ αναμένεται να τροφοδοτήσουν το επόμενο διάστημα την ανάπτυξη του κλάδου και να οδηγήσουν στην επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου για εγκατεστημένη ισχύ έργων 1 GW. 

(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)