Νέα «πράσινη» επένδυση μαμούθ έχουν στα σκαριά τα Ελληνικά Πετρέλαια στη Δυτική Μακεδονία, με σκοπό την ανάπτυξη μίας mega συστοιχίας φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 323 MW.
Η επένδυση θα πάρει τη σκυτάλη από το πολύ μεγάλο φωτοβολταϊκό 204 MW στην Κοζάνη που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του, και το οποίο πρόκειται να εγκαινιασθεί στις 6 Απριλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όσον αφορά το νέο και ακόμη μεγαλύτερο cluster, η συστοιχία των φωτοβολταϊκών 303 MW αφορά έργα που εξαγοράστηκαν από developer και τα οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επίσης, ο πετρελαϊκός Όμιλος σχεδιάζει να αναπτύξει ένα ακόμη πάρκο ισχύος 20 MW, το οποίο θα εντάξει στο cluster.
Στόχος του Ομίλου είναι η εγκατεστημένη ισχύς του σε ΑΠΕ να ανέρχεται σε 600 MW μέχρι το 2025, ώστε στα επόμενα 5-6 χρόνια να αυξηθεί στα επίπεδα του 20-25% η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στην κερδοφορία του Ομίλου. Κάτι που θα συμβεί λόγω της ενίσχυσης της παρουσίας των Ελληνικών Πετρελαίων στον εν λόγω κλάδο, και όχι εξαιτίας της μείωσης της κύριας δραστηριότητάς τους, δηλαδή της διύλισης και της πώλησης πετρελαιοειδών.
«Πράσινο» χαρτοφυλάκιο 300 MW
Ο Όμιλος έχει ήδη πετύχει κατά το ήμισυ τον στόχο του 2025, καθώς το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό του διαμορφώνεται στα 300 MW, όταν πριν από 18 μήνες ήταν γύρω στα 20 MW. Τελευταίες προσθήκες σε αυτό το portfolio είναι τα φωτοβολταϊκά πάρκα 16 MW που εξαγοράστηκαν στη Βοιωτία, καθώς τα αιολικά 38 MW που απέκτησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια από την Eren στα τέλη Δεκεμβρίου.
Όπως είναι φυσικό, κομβικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του πρώτου ορόσημου είναι το φωτοβολταϊκό 204 MW στην Κοζάνη. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης. Η συνολική επένδυση ανήλθε σε 130 εκατ. ευρώ, με ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία άνω του 35%, ενώ οι περισσότερες από τις 350 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή θα προέλθουν από την περιοχή.
Το έργο περιλαμβάνει 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα αναπτύχθηκαν σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Από το insider.gr