Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Διπλό πακέτο μέτρων ανακοινώνει αύριο η κυβέρνηση - Πάνω από 55 ευρώ η επιδότηση στο ρεύμα – Έκπτωση στη βενζίνη με τα αυξημένα φορό-έσοδα

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.



Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σήμερα το απόγευμα θα μεταδοθεί μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Νωρίτερα το energypress έγραφε: 

Καταλήγει σήμερα, εκτός απρόοπτου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο διπλό ενεργειακό πακέτο μέτρων για την οικονομική στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στις μεγάλες αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των υγρών καυσίμων κίνησης.

Αύριο Πέμπτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τα μέτρα να αφορούν σε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων για τον Απρίλιο και στην παροχή έκπτωσης στις τιμές της βενζίνης και του ντίζελ που θα χρηματοδοτηθεί από τα πρόσθετα φορό-έσοδα των υγρών καυσίμων.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος, οι τελευταίες πληροφορίες μιλούν για μεγάλη αύξηση της επιδότησης των οικιακών καταναλωτών. Αυτή θα είναι 40% υψηλότερη σε σχέση με τον Μάρτιο. Πηγές θέλουν να ξεπερνά ακόμη και τα 55 ευρώ στο συνολικό ποσό του λογαριασμού του Απριλίου. Η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή μέχρι τις 300 kWh και θα αφορά τα τιμολόγια των κύριων κατοικιών.

Υψηλότερη θα είναι και η οικονομική ενίσχυση των λογαριασμών ρεύματος των επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών. Θα είναι πάνω από τα 65 ευρώ/MWh ανεξαρτήτως του ύψους της κατανάλωσης, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες.

Γρίφος… παραμένει το αν θα επιχορηγηθούν τον Απρίλιο οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου με δεδομένη τη μείωση της ζήτησης του καυσίμου για θέρμανση. Ενίσχυση, όμως, θα λάβουν εκτός απροόπτου οι επιχειρήσεις.

Τα μέτρα για τα καύσιμα κίνησης

Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, προχωρά και σε μέτρα οικονομικής ανακούφισης συγκεκριμένης ομάδας καταναλωτών υγρών καυσίμων κίνησης.

Το ξέφρενο ράλι των τιμών της βενζίνης και του ντίζελ κίνησης έχει προκαλέσει τεράστια επιβάρυνση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά τρόπο στήριξης στα πρότυπα της Γαλλίας. Η κυβέρνηση Μακρόν επιδότησε οριζόντια τους πολίτες και συγκεκριμένα με το ποσό των 0,15 ευρώ ανά λίτρο.

Ωστόσο, τα οικονομικά μεγέθη της Γαλλίας είναι ασύγκριτα με αυτά της Ελλάδας. Έτσι η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε στην παροχή στοχευμένης οικονομικής ενίσχυσης με έσοδα από τους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαιούχοι θα είναι, σύμφωνα με όσα σκιαγράφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα ακόμη και τα 25.000 με 30.000 ευρώ καθώς και επαγγελματίες οδηγοί.

Ο τρόπος της χορήγησης της έκπτωσης χωρίς να δυσκολεύει τους πολίτες είναι το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο. Έτσι δεν αποκλείεται ο μηχανισμός για την επιδότηση της τιμής να είναι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εκεί οι δικαιούχοι καταχωρώντας τις αποδείξεις των βενζινάδικων θα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό το ποσό της κρατικής έκπτωσης.