Στην αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα με σκοπό την μεγαλύτερη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας απέναντι στις ενεργειακές κρίσεις προχωρούν η κυβέρνηση και ο ΔΕΣΦΑ, με σχέδιο δύο αξόνων. Αφενός μεν θα αυξηθεί η αποθηκευτική δυνατότητα, αφετέρου θα αυξηθεί η τεχνική δυνατότητα αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση θεωρείται ειλημμένη και οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας θα αποκτήσουν και τέταρτη δεξαμενή αποθήκευσης LNG.
Οι διαδικασίες της ανάπτυξής της είναι απλές και κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση συστήματος FSU. Με πιο απλά λόγια θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στoν προβλήτα του νησιού ένα ειδικά διαμορφωμενο δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου αερίου.
Η χωρητικότητα του θα ξεπερνά τα 100.000 κυβικά μέτρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι τρεις επίγειες δεξαμενές στο Terminal LNG του ΔΕΣΦΑ έχουν χωρητικότητα 225.000 κυβικών μέτρων.
Το FSU θα είναι σε μόνιμη βάση και δεν θα αξιοποιηθεί μόνο για τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες του επόμενου χειμώνα αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και για την κάλυψη της μεγαλύτερης ζήτησης αερίου κατά τα επόμενα χρόνια της ενεργειακής μετάβασης.
Η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ ανοίγει επίσης νέες δυνατότητες εναλλακτικού εφοδιασμού των βαλκανικών χωρών. Αξίζει να τονιστεί πως και μόνο με τις τρεις υπάρχουσες δεξαμενές, σε περίπτωση διαταραχής στον εφοδιασμό των Βαλκανίων με ρωσικό αέριο, η Ρεβυθούσα έχει τη δυνατότητα να καλύψει και βασικές ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας. Ήδη υπάρχουν φορτία που έρχονται στη Ρεβυθούσα και κατ΄ένα μέρος ή κατά το σύνολο, διοχετεύονται στην αγορά της Βουλγαρίας.
Η τελευταία αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ ολοκληρώθηκε το 2018 με την κατασκευή και της τρίτης δεξαμενής. Η επένδυση ήταν της τάξης των 148 εκ. ευρώ και από τότε η δυνατότητα διαμετακόμισης αεριοποιημένου LNG ανέρχεται στα 5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως.
Ο Τερματικός Σταθμός αξιοποιεί έως σήμερα στο έπακρο τις δυνατότητες αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου για λίγες ημέρες και επαναεριοποίησης του ώστε οι ποσότητες να διοχετεύονται στο Εθνικό Σύστημα (αγωγός υψηλής πίεσης της χώρας). Σε περιόδους κρίσης, μάλιστα, η Ρεβυθούσα αποδείχτηκε πολύτιμη σε ότι αφορά την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας.
Αποθήκευση στην Ιταλία
Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι παράλληλα με το σχέδιο αναβάθμισης ο ΔΕΣΦΑ φέρεται να διερευνά και τις δυνατότητες χρήσης υπόγειας αποθήκης στην Ιταλία. Η αποθήκευση στην Ιταλία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί shipping αλλά μπορεί να εφαρμοστεί μέσω εικονικής αντίστροφης ροής από τον αγωγό TAP. Η δυνατότητα αντίστροφης ροής από Ιταλία ανέρχεται στις 13.000 MWh ημερησίως.