Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Καίμε αέριο για εξαγωγές ρεύματος – Ανησυχία ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τις ποσότητες της Ρεβυθούσας

Οι αυξημένες εξαγωγές ρεύματος, για τις οποίες οι παραγωγοί υπερβαίνουν τις δηλωμένες καταναλώσεις τους αντλώντας αέριο από το αέριο εξισορρόπησης του ΔΕΣΦΑ, βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τη ΡΑΕ για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος. 



Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ΔΕΠΑ, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΗ καθώς και εκπρόσωποι ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών (Elpedison, Ήρων). 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στο ηλεκτρικό σύστημα είναι ότι για σήμερα θα πραγματοποιηθούν εξαγωγές 13 χιλιάδες μεταβατώρες όταν μέχρι πριν λίγες ημέρες το σύστημα πραγματοποιούσε εισαγωγές 14 χιλιάδων μεγαβατωρών. Η διαφορά των 27 χιλιάδων μεγαβατωρών ισοδυναμεί με την παραγωγή 3 – 4 μονάδων φυσικού αερίου. Ωστόσο για να καλυφθεί η επιπλέον παραγωγή που κατευθύνεται για εξαγωγές, οι παραγωγοί τραβούν από το σύστημα επιπλέον ποσότητες αερίου σε σχέση με τις αρχικές τους δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες τους, τροφοδοτούνται από το αέριο εξισορρόπησης του ΔΕΣΦΑ. Πρακτικά, οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από το στοκ που υπάρχει αυτές τις ημέρες στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς την επάρκεια του συστήματος δεν διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή κάποιος κίνδυνος, οπότε η ΡΑΕ ή ο ΔΕΣΦΑ δεν μπορούν να επικαλεστούν ανωτέρα βία. Ωστόσο υπάρχει ανησυχία, καθώς εάν συνεχιστεί το φαινόμενο μπορεί να αδειάσει η Ρεβυθούσα και το σύστημα να βρεθεί εκτεθειμένο σε περίπτωση που όντως εκδηλωθεί πρόβλημα με το αέριο από τους αγωγούς. 

Για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε να περάσουν λίγες ημέρες, ώστε να φανεί εάν η αγορά από μόνη της βρει ισορροπία και να επαναληφθεί η σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή. Εάν διαπιστωθεί ότι συνεχίζεται η … «σπατάλη» του αερίου εξισορρόπησης για εξαγωγές, τότε η ΡΑΕ εμφανίζεται έτοιμη να ζητήσει επισήμως από τους παραγωγούς να παραμένουν στο αέριο που δηλώνουν και να μην κάνουν υπερβάσεις. 

Σημειώνεται ότι στην εγχώρια αγορά συμμετέχουν κυρίως οι μονάδες αερίου, οι οποίες δίνουν χαμηλότερες προσφορές από τους λιγνίτες της ΔΕΗ, οι οποίοι παραμένουν stand by, όπως και τα υδροηλεκτρικά.