Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: Νέες παρεμβάσεις 1,1 δις. για στήριξη των ενεργειακών καταναλωτών με τρίμηνη διάρκεια - Προχωράμε σε εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων

Το νέο πλέγμα παρεμβάσεων της κυβέρνησης για προστασία των ευάλωτων πολιτών από τις ενεργειακές αυξήσεις παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.




Στο διάγγελμά του ανέφερε ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται ήδη παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μιας πιο υγιούς χονδρικής αγοράς ενέργειας ώστε να χτυπηθεί η διεθνής κερδοσκοπία. "Είναι ώρα η πολιτική να θέσει κανόνες στις αγορές. Ελπίζω στο επόμενο Συμβουλίο να συμφωνησουμε αλλά αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δράσουμε σε επίπεδο εθνικό", πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες στο εσωτερικό της χώρας μας, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα νέα μέτρα θα έχουν τρίμηνη διάρκεια.

Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. 

Παράλληλα, συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελούν συνέχεια των 2,6 δις. που έχουν ήδη διατεθεί για την ενεργειακή κρίση. Η εφαρμογή τους θα εξηγηθεί αύριο αναλυτικά από τους αρμόδιους υπουργούς.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλα αυτά πλαισιώνονται από τον νέο, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και από την επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. "Γιατί οι μισθοί στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, ακόμα χαμηλοί. Και η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα", σχολίασε.

Πρόκειται για στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις με έμφαση στους αδύναμους, ενώ είναι συμβατές με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική. 

Την ίδια στιγμή, η χώρα πρωταγωνιστεί ώστε να ξεπεραστούν παλαιά δόγματα και να χτιστεί η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης. 

"Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις", κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.