Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Ενδοχώρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη «βλέπει» η Gastrade και προχωρά στο νέο FSRU της Αλεξανδρούπολης – Στόχος να ολοκληρωθεί το 2025

Μακροχρόνια αναταραχή στις σχέσεις των Δυτικών χωρών με τη Ρωσία και επιτάχυνση των κινήσεων για απεμπλοκή του ενεργειακού εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής από το ρωσικό αέριο «βλέπουν» οι ιθύνοντες της Gastrade και των μετόχων της και η εκτίμηση αυτή καθοδηγεί την απόφαση για εγκατάσταση δεύτερου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.


Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η προετοιμασία για την επιχειρηματική αυτή απόφαση έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, όταν η ενεργειακή κρίση ήταν στην αρχή της, ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν την «ανάγνωση» που έχει κάνει η κοινοπραξία και κατά κάποιο τρόπο επιτάχυναν την κατάθεση της αίτησης αδειοδότησης και την ανακοίνωση του νέου project.

Σύμφωνα με την «ανάγνωση» αυτή, οι ανάγκες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε αέριο και η στρατηγική της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας, δημιουργούν προϋποθέσεις για να καταστεί η περιοχή της Θράκης κομβικό σημείο και πηγή εξαγωγής αερίου προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά κυρίως προς Βορρά. «Ακόμα και η Ουκρανία θα χρειαστεί να τροφοδοτείται με αέριο από την Ελλάδα» όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Στην πράξη μιλάμε για μια νέα πραγματικότητα, στην οποία ο ρόλος της χώρας μας θα είναι πλήρως διαφοροποιημένος σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα.

 Σε ότι αφορά το δεύτερο FSRU που ανακοινώθηκε χθες, πρόθεση της Gastrade είναι να το «τρέξει» γρήγορα, ώστε να ολοκληρωθεί το 2025. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι διαδικασίες θα είναι κατά πολύ συντομότερες από εκείνες που αφορούσαν το πρώτο FSRU που ξεκίνησε και ανέπτυξε σταδιακά ο Όμιλος Κοπελούζου. Όχι μόνον διότι πολλά θέματα έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, αλλά και διότι υπάρχει η κυβερνητική πρόθεση για βοήθεια σε όλα τα επίπεδα, η απόλυτη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα, ενώ και οι ίδιοι οι μέτοχοι σκοπεύουν να προχωρήσουν με γνώμονα την ταχύτητα υλοποίησης. Για παράδειγμα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να αγοραστεί έτοιμο «καράβι» αντί να παραγγελθεί προς ναυπήγηση όπως έγινε στο πρώτο.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Gastrade το νέο έργο, «ΑΣΦΑ Θράκης», θα αποτελείται από μία Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης & Αεριοποίησης (FSRU) και θα αναπτυχθεί στο Θρακικό Πέλαγος, ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. 

Το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή. 

Υπενθυμίζεται ότι η Gastrade είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έλαβε άδεια ΑΣΦΑ για το έργο του «Τερματικού Σταθμού LNG Αλεξανδρούπολης» για το οποίο πρόσφατα ελήφθη η Τελική Επενδυτική Απόφαση και τώρα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης με στόχο να λειτουργήσει στα τέλη του επόμενου χρόνου.

Οι μέτοχοι της Gastrade είναι η κα Ελμίνα Κοπελούζου (Ιδρύτρια Μέτοχος), η Gaslog Cyprus Investments Ltd, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ΑΕ, η Bulgartransgaz EAD και ο ΔΕΣΦΑ ΑΕ με 20% ο κάθε ένας. 

Οι πέντε μέτοχοι έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν ο καθένας από 2% ώστε να μπεί στο σχήμα με 10% η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.