Η Πολωνία σχεδιάζει να επιβάλει εμπάργκο σε εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τον Μάιο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η Βαρσοβία κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η Πολωνία επιθυμεί οι ευρωπαίοι εταίροι της να συμφωνήσουν σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και αερίου, αλλά η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ που στηρίζονται ιδιαίτερα στη ρωσική ενέργεια αντιτίθενται σε αυτό.
Ωστόσο, η ΕΕ πράγματι σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και η Γερμανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022 και θα διακόψει το ρωσικό αέριο το 2024.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα επιβάλει το δικό της εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα: «Ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο, θα έχουμε αποχωρήσει πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε δημοσιογράφους στη Μοσίσκα, μια αποθηκευτική μονάδα καυσίμων έξω από τη Βαρσοβία, η οποία ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία διύλισης πετρελαίου της Πολωνίας, την PNK Orlen. «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου».
Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων: «Καλώ σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προκειμένου το εμπόριο και οι οικονομικοί κανόνες στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά να λειτουργούν με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.
«Θα πιέσω ιδιαίτερα για αυτή την ιδέα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η κατάσταση να είναι δίκαιη από την άποψη των αρχών του ανταγωνισμού στην αγορά», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι.
Η υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να αγοράζει άνθρακα από τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία και αυτό δεν θα είναι πιο ακριβό.
Περίπου το 60% του πετρελαίου που διυλίζει η Πολωνία προέρχεται από τη Ρωσία. Η PKN Orlen έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Rosneft που λήγει στα τέλη αυτού του έτους και μια συμφωνία με την Tatneft που λήγει το 2024.
«Επαναδιαπραγματευθήκαμε πολλά συμβόλαια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PKN Orlen Ντάνιελ Ομπάϊτεκ. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και υπάρχουν προβλέψεις στο συμβόλαιο, το οποίο γενικά μας προσφέρει κάποιες δυνατότητες».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)