Στην αναθεώρηση της στρατηγικής της ως προς την έρευνα και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα προχωρά η Energean.
Χωρίς φυσικά να εγκαταλείπει τον κεντρικό πυρήνα που είναι η έρευνα και η εκμετάλλευση στις παραχωρήσεις που έχεις μισθώσει, εστιάζει πλέον στον εντοπισμό των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως αναφέρουν στο energypress αρμόδιες πηγές. Έτσι τα χερσαία blocks των «Ιωαννίνων» και του «Κατάκολου» και το θαλάσσιο «οικόπεδο 2» στο Ιόνιο Πέλαγος ξαναμπαίνουν στο μικροσκόπιο αναζητώντας πια στόχους φυσικού αερίου. Η αλλαγή κατεύθυνσης υπαγορεύτηκε μετά τις ανατροπές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως η απόφαση των 27 κρατών – μελών να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ελληνική κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για πρώτη φορά δημόσια για την ανάγκη αξιοποίησης των εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Με αυτά τα δεδομένα, όπως προαναφέρθηκε η Energean, η οποία διαθέτει το μόνο ζωντανό και υπαρκτό κοίτασμα πετρελαίου στη χώρα τον Πρίνο, ξαναδιαβάζει τα δεδομένα που διαθέτει από τις άλλες τρεις παραχωρήσεις και αναπτύσσει κινητικότητα.
Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η εισηγμένη στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, ζήτησε από την ΕΔΕΥ εξάμηνη παράταση στο ερευνητικό πρόγραμμα που τρέχει στα Ιωάννινα. Η ελληνική εταιρεία, κατά τις ίδιες πηγές, θέλει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει και να εντοπίσει με μεγαλύτερη ακρίβεια βαθύτερους στόχους κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή. Τα «Ιωάννινα» κρύβουν αποθέματα πετρελαίου, ωστόσο από τις σεισμικές που έχει κάνει η εταιρεία έχουν εντοπιστεί και πιθανοί στόχοι φυσικού αερίου. Η τρέχουσα φάση του σεισμικού προγράμματος της Energean λήγει στις 3 Απριλίου, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Παράλληλα, η εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει τον επόμενο χειμώνα σε σεισμικές έρευνες στο “block 2” στο Ιόνιο Πέλαγος. Υπενθυμίζεται ότι η Energean είναι operator με 75% και 25% κατέχουν τα ΕΛΠΕ.
Σε ό,τι αφορά το «Κατάκολο» οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αποθέματα φυσικού αερίου 1 δις. κ.μ. ποσότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών της περιοχής. Ωστόσο εκκρεμεί εδώ και τρία χρόνια η έγκριση της ΣΜΠΕ ώστε η εταιρεία να μπορέσει να προχωρήσει στην παραγωγή.