Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

ΔΕΠΑ: Ο μετασχηματισμός σε διεθνή trader είναι η απάντηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας

Η έλευση του πρώτου φορτίου αμερικανικού LNG στη Ρεβυθούσα από την Cheniere για λογαριασμό της ΔΕΠΑ «εγκαινιάζει» την σταθερή τροφοδοσία της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ, ζήτημα που είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στο Boomberg ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.


Σε σχετικό  ρεπορτάζ της Καθημερινής σημειώνεται δε, πως σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ ΔΕΠΑ και Cheniere  για μια μακροπρόθεσμη σύμβαση προμήθειας LNG, συζητήσεις έχουν ενταθεί με την αυγή του νέου έτους.
Ειδικότερα, οι δύο πλευρές συζητούν για ποσότητα από 0,7 έως 1 δις. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως τουλάχιστον για 15ετή περίοδο, στη βάση μοντέλου συμβάσεων που εφαρμόζει η αμερικανική εταιρεία διεθνώς με τους πελάτες της, όπως αναφέρει σχετικά η Καθημερινή.
Να σημειωθεί, επίσης, πως η τιμή βάσει αυτού του μοντέλου, καθορίζεται από την τιμή Hub συν ένα προκαθορισμένο επιπλέον ποσό της τάξης των 3-4 δολαρίων. Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως εν τέλει η τιμή προμήθειας δεν είναι το δυσκολότερο θέμα στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των δύο εταιρειών.
Απεναντίας, αυτό που η διοίκηση της ΔΕΠΑ πρωτίστως επιδιώκει να διασφαλίσει, είναι ο περιορισμός του ρίσκου που αναλαμβάνει, κλείνοντας ένα μακροπρόθεσμο συμβόλαιο για ποσότητες αερίου που δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να διαθέσει στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι σε αυτήν πλέον δραστηριοποιούνται και νέοι παίκτες και επομένως γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική.
Τα παραπάνω συνιστούν, σύμφωνα με την Καθημερινή, και τον βασικό λόγο για τον οποίο η ελληνική εταιρεία συναρτά την υπογραφή της σύμφωνίας με την Cheniere με την επέκτασή της στη διεθνή εμπορία φυσικού αερίου (International trading).
Μάλιστα, αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, πως η διοίκηση της ΔΕΠΑ κινείται ήδη προς αυτήν την κατεύθυνση και σχεδιάζει τον εταιρικό μετασχηματισμό της, ούτως ώστε να συμπεριλαμβάνει και τη δραστηριότητα του international trading.
Υπό το «βάρος» των ανησυχιών αυτών, η ΔΕΠΑ στρέφει το βλέμμα της σε γειτονικές αγορές με ανοίγματα σε Κύπρο και Τουρκία, όπου θα μπορεί να κατευθύνει τα φορτία LNG που δεν θα μπορεί να απορροφήσει η ελληνική αγορά. Παράλληλα, έχει ανοίξει ένα κύκλο συζητήσεων με διεθνείς traders φυσικού αερίου, όπως η Vitol, ενώ βρίσκεται σε επαφές και με διεθνείς τράπεζες εξειδικευμένες στο hedging (αντιστάθμιση κινδύνου) φυσικού αερίου, όπως η Goldman Sachs.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τέτοιες κινήσεις «εκτός συνόρων» για την ΔΕΠΑ κρίνονται ως προαπαιτούμενα για την υπογραφή μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας με την αμερικανική εταιρεία όπως εκτιμούν κύκλοι της εταιρείας. Για την διοίκηση της ΔΕΠΑ, πάντως, η μετεξέλιξη της εταιρείας σε international trader είναι αναγκαία για την ενίσχυση της θέσης της στον ανταγωνισμό, γι’ αυτό και προωθείται ανεξάρτητα από το σχέδιο ιδιωτικοποίησής της.