Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Στο ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε ο Σταθάκης το σχέδιο για ΔΕΠΑ - Tα κόστη της απόσχισης και το "κλειδί" που κρατούν τα ΕΛΠΕ

Στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ απέστειλε προ ημερών ο υπ. Ενέργειας Γ.Σταθάκης, το σχέδιο για το split της ΔΕΠΑ, το οποίο προβλέπει την απόσχιση του κλάδου εμπορίας, και τη μετεξέλιξη της υφιστάμενης εταιρείας σε "ΔΕΠΑ Υποδομών".




Αυτό σημαίνει ότι μετά τη παρουσίαση του σχεδίου τη Πέμπτη στο κουαρτέτο με το οποίο και θα συναντηθεί ο κ. Σταθάκης, αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ακολουθήσουν η συζήτηση στις επιτροπές, και η παράλληλη διαβούλευση με το ΤΑΙΠΕΔ.
Στη διάρκεια των συζητήσεων δεν πρέπει να αποκλείονται τροποποιήσεις γύρω από το προσωπικό και τα πάγια, αφενός εκείνα που θα μεταφερθούν στο εμπορικό κομμάτι και αφετέρου εκείνα που θα παραμείνουν στη σημερινή εταιρεία. Εξάλλου τα κόστη της απόσχισης είναι καθοριστικά για την επιτυχή έκβαση του διαγωνισμού καθώς θα κρίνουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων τα παραπάνω σημαίνουν ότι ο διαγωνισμός για την "ΔΕΠΑ Εμπορίας" δεν αναμένεται στην καλύτερη περίπτωση να προκηρυχθεί πριν από τις αρχές Μαρτίου.
Στην εμπορική εταιρεία θα περάσουν το 100% της ΕΠΑ Αττικής, τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου καθώς και οι δεσμεύσεις δυναμικότητας της ΔΕΠΑ σε υπό κατασκευή και σχεδιαζόμενες υποδομές. Δηλαδή υπό τη σκέπη της "ΔΕΠΑ Εμπορίας" θα υπαχθεί η δυναμικότητα που έχει δεσμεύσει η εταιρεία τόσο στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, όσο και κατά την πρώτη φάση του market test για το FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη. Η "ΔΕΠΑ Υποδομών" θα ενσωματώνει τα δίκτυα, δηλαδή το 100% της ΕΔΑ Αττικής, η ΔΕΔΑ και το 49% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, όπως επίσης η συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διακρατικά έργα (π.χ. IGB, EastMed).
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα προκηρυχθούν δύο διαγωνισμοί, πρώτα για να εκχωρηθεί το 50,1% της "ΔΕΠΑ Εμπορίας" και εν συνεχεία για το 14% της "ΔΕΠΑ Υποδομών", ώστε στη δεύτερη να διατηρήσει πλειοψηφικό έλεγχο το Δημόσιο.
Στα χέρια των ΕΛΠΕ η τύχη της ΔΕΠΑ
Εδώ και καιρό ενδιαφέρον για το εμπορικό σκέλος έχουν εκφράσει οι όμιλοι Μυτιληναίος και Κοπελούζου, ωστόσο το κλειδί στην υπόθεση κρατούν τα ΕΛΠΕ αφού ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ. Τα τελευταία έχουν εδώ και καιρό κάνει σαφές ότι η εμπορία στο φυσικό αέριο παραμένει στρατηγική τους επιλογή, ωστόσο τα πάντα θα κριθούν από το νέο τους επενδυτή.
Τυχαίο δεν είναι ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ επελέγη να προηγηθεί χρονικά εκείνης της ΔΕΠΑ, ακριβώς για να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, και ο στρατηγικός τους επενδυτής να επιλέξει τι θα κάνει με το περιουσιακό στοιχείο της συμμετοχής τους κατά 35% στη τελευταία.
Σύμφωνα με το πλάνο, η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 50,1% των ΕΛΠΕ τοποθετείται το Μάρτιο, όταν επομένως, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα ανακηρύσσεται στον πετρελαϊκό όμιλο ο προσωρινός πλειοδότης, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.
Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι εφόσον ο νέος επενδυτής στα ΕΛΠΕ κρίνει ότι ενδιαφέρεται να έχει ισχυρή παρουσία και στο φυσικό αέριο, μπορεί να διεκδικήσει και το προς πώληση πακέτο μετοχών 50,1% στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

ΠΗΓΗ :energypress