Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Μπασιάς και Νικολάου συζήτησαν με τους φορείς της Ηλείας για τις εξορύξεις στο Κατάκολο

Ο πρόεδρος και δ.σ. Της ΕΔΕΥ, Ιωάννης Μπασιάς και ο τεχνικός σύμβουλος της Energean, Κωνσταντίνος Νικολάου, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Πύργου, Γαβρίλη Λιατσή και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, ενόψει των ερευνών υδρογονανθράκων στο Κατάκολο που έχει αναλάβει η εταιρεία και με αφορμή την κατάθεση της μελέτης περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων που κατέθεσε.


Πλέον, η Energean αναμένει το πράσινο φως από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ώστε να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο και να ξεκινήσει τις εξορύξεις.
Όπως δήλωσε ο κ. Μπασιάς, “Είμαι χαρούμενος να βρίσκομαι δω και να έχω δυνατότητα να συζητήσω για θέματα που είναι σημαντικά όχι μόνο για τη γενικότερη ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας αλλά και για την περιοχή. Τονίζω ότι έχουμε κατορθώσει να τραβήξουμε το ενδιαφέρον επενδυτών για όλη τη Δυτική Ελλάδα και χερσαία, αρχίζοντας από ψηλά, από την περιοχή των Ιωαννίνων και της Κέρκυρας μέχρι και νότια της Κρήτης. 
Όλη αυτή η περιοχή παρουσιάζει ένα πολύπλοκο ενδιαφέρον για την Ελλάδα όχι μόνο από άποψη εθνικής οικονομίας, γιατί είναι ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να αποδώσει, αλλά και από άποψη γεωστρατηγικής και ασφάλειας. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε το όριο στη Μεσόγειο, το ανατολικότερο όριο της δυτικής μεσογείου και το δυτικότερο όριο της ανατολικής μεσογείου. Φαντάζεστε πόσο σημαντικό είναι. Αν κοιτάξουμε σε οποιοδήποτε βιβλίο-μελέτη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων με περισσότερη προσοχή θα δούμε ότι για το Κατάκολο γίνεται παρουσίαση για το που έχουν γίνει ή που είχαν αρχίσει ανακαλύψεις κοιτασμάτων σε αυτή τη περιοχή”.
Ο ίδιος τόνισε πως “βρισκόμαστε εδώ γιατί έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα επιτρέψουν να αρχίσει η εκμετάλλευση σε ένα με ενάμιση χρόνο. Κοιτάξαμε την περιοχή την οποία γνωρίζουμε από τις συνεδριάσεις που κάνουμε για όλες τις παραχωρήσεις που έχουν γίνει. Στις συναντήσεις αυτές ενημερωνόμαστε για την κατάσταση των τελευταίων εβδομάδων και επιπλέον ακούμε απόψεις που λαμβάνονται υπόψη. Η συνεχής παρακολούθηση επιτρέπει να είμαστε ενήμεροι για όλα τα βήματα και μέρος αυτής της ανταλλαγής είναι η επίσκεψη μας στην περιοχή. Όσον αφορά το θέμα που ετεθη από τον δήμαρχο για τα οικονομικά οφέλη, αναμφισβήτητα θα υπάρξουν και δεν είναι μόνο σε επίπεδο φορολογίας μιας εταιρείας, όπου το 5% πηγαίνουν στην Περιφέρεια. 
Για το Κατάκολο δε νομίζω να υπάρχει πρόβλημα, κάτι το οποίο απλουστεύει τα πράγματα. Το οικονομικό όφελος είναι και σε επίπεδο των εκπαιδευτικών ποσών που μια εταιρία καταθέτει κάθε χρόνο και το οποίο θα διανεμηθεί με κάποια υπουργική απόφαση στην περιοχή, στο δήμο, στα πανεπιστήμια, στην ΕΔΕΥ, ενώ μέρος του θα μπορεί να πάει και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υπάρχουν οικονομικά οφέλη από το δευτερογενή τομέα… απαλλοτριώσεις, ενοικιάσεις για ανθρώπινο δυναμικό, αυτά δεν πρέπει να τα αγνοούμε γιατί σε μια κοινότητα μικρή είναι πολύ σημαντικά και δεν είναι μόνο τα έσοδα από την παραγωγή».
Από την πλευρά του ο κ. Νικολάου είπε πως “Το ευαγγέλιο για μας είναι μια σύμβαση που έγινε νόμος του κράτους το 2014. Έχουμε δικαιώματα και πολλές υποχρεώσεις να εκτελέσουμε μέσα από αυτή τη σύμβαση. Η διαβεβαίωση από το Δημόσιο είναι ότι προχωρεί αυτό το έργο. Κάναμε μια περιοδεία με τον κ. Μπασιά στο Κατάκολο, για να δούμε τα ευαίσθητα, τα δυνατά και αδύνατα σημεία της περιοχής και την περιβαλλοντική διάσταση, κάτι που εμείς δεν φοβόμαστε. Έχουμε ένα καλό παράδειγμα στην Καβάλα, στον Πρίνο όπου εκεί έρχονται από πολλές χώρες και επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις μας. 
Όπου πάμε, πάμε προσθετικά. Είμαστε στην τελική ευθεία για να αρχίσει η υλοποίηση έργου, εφόσον εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε πριν 45 μέρες. Θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση και γνωμοδότηση. Πιστεύω όταν ξεκινήσει η παραγωγή υδρογονανθράκων και δημιουργηθούν τα πρώτα έσοδα η πρώτη που θα ωφεληθεί θα είναι η περιοχή εδώ. Με το δήμο Πύργο συνεργαζόμαστε, το Κατάκολο θα έχει προτεραιότητα. Νομίζω ότι το έργο θα πάει καλά εφόσον κατορθώσουμε να πάρουμε περιβαλλοντική άδεια που θα είναι και η τελευταία. Έχουμε ήδη 23-24 εγκρίσεις μέχρι τώρα και είμαστε και  όταν πάρουμε την άδεια, θα ξεκινήσουμε την εγκατάσταση… Το κοίτασμα του Κατακόλου είναι μικρό, πρώτα θα βγει πετρέλαιο και μετά αέριο”.
“Η Ηλεία δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της να καρπωθεί τον ορυκτό της πλούτο. Αυτή η αξιοποίηση όμως οφείλει να έχει πρωτίστως το βλέμμα της στραμμένο στον άνθρωπο, στο φυσικό περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η συνεχής προσπάθειά μας για τον ενεργειακό μετασχηματισμό μέσω της έλευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις δράσεις για μείωση εκπομπών ρύπων, αποτελούν προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας” δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος.
Ο κ. Λιατσής δήλωσε πως “Μου δημιούργησε πολύ θετικά συναισθήματα η παρουσία του κ. Μπασιά στον Πύργο, διότι κατάλαβα ότι η Πολιτεία νοιάζεται για να ενισχύσει και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι περίπου ελεγκτική αρχή, είναι σύμβουλος του κράτους, είναι σύμβουλος δικός μας στην παρούσα φάση σε ένα χώρο και ένα θέμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπίσουμε. 
Εύλογο είναι για τέτοια θέματα να έχουμε μεγάλες απορίες και μπορώ να πω ότι η επιστημονική επάρκεια κ. Μπασιά, εμένα προσωπικά με κάλυψε. Η εταιρία δεν έχει σκοπό να ξεφύγει από το σωστό και αυτό που είναι εφικτό. Εξήγησα ότι η θητεία του δημάρχου τελειώνει το Σεπτέμβριο, ικανό διάστημα για να διεκπεραιωθούν πολλά θέματα και η παρούσα δημοτική αρχή έχει πολλά να κάνει πάνω σε αυτό τον τομέα. 
Μιλήσαμε και για τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει η περιοχή, η Ηλεία αλλά και όλη η χώρα. Άκουσα και την άποψη της εταιρείας που έχει σχέση με την καθυστέρηση και μη εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος που μας έχει παρουσιάσει σε άλλη συνάντηση».