Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Στο Κάιρο για το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατ. Μεσογείου ο Γ. Σταθάκης

Στο Κάιρο βρίσκεται από χθες ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες ξεκινούν σήμερα.




Στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, πλην του Γ. Σταθάκη, έχουν μεταβεί και οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας, καθώς και αντιπρόσωποι της κυβέρνησης της Ιταλίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η διοργάνωση του Φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία της Αιγύπτου, που στοχεύει στην καθιέρωσή του σε ετήσια βάση, με προοπτική συμμετοχής και άλλων κρατών, καθώς και διεθνών οργανισμών. Ζητούμενο είναι η ενίσχυση της περιφερειακής, τεχνικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ παραγωγών φυσικού αερίου, αγοραστών και κρατών διέλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η απόφαση για τη σύσταση του Φόρουμ ελήφθη κατά την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Κρήτη τον Οκτώβριο του 2018, όπου και αποφασίστηκε η έδρα του να είναι το Κάιρο.
Πέραν των εργασιών του Φόρουμ και των συζητήσεων που θα διεξαχθούν στα πλαίσιά του, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι επαφές μεταξύ των παρισταμένων εκτός του προγράμματος εργασιών του Φόρουμ.
Για παράδειγμα, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γ. Στάινιτς αναμένετο ότι θα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου αλ Σίσι, μια συνάντηση από την οποία αρκετοί εκτιμούν ότι θα προκύψουν ενδιαφέρουσες εξελίξεις για τις προοπτικές των ενεργειακών σχεδιασμών για την περιοχή.
Πάντως, την ώρα που η συζήτηση για το ρόλο που αναμένεται να παίξουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο στη μελλοντική διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Ευρασίας έχουν φουντώσει, ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency – IEA) δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Αναντολού ότι ενδεχομένως ο αντίκτυπος της ανακάλυψης των νέων κοιτασμάτων να είναι μικρότερος του αναμενομένου, δεδομένων των ισχυρών πολιτικών προκλήσεων στην περιοχή, ζητημάτων εφικτότητας των σχεδιασμών που αναπτύσσονται μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και της ύπαρξης κι άλλων μεγάλων παραγωγών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπιρόλ “το υγροποιημένο φυσικό αέριο του Κατάρ έχει κυριαρχικό ρόλο στην αγορά της Μεσογείου”, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι “με το Κατάρ, το αμερικανικό αέριο και τις εισροές προμηθειών από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, μοιάζει οικονομικά δύσκολο να συσταθεί ένα μεγάλο πρότζεκτ στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που υπάρχουν επίσης κάποια πολιτικά ζητήματα ανοικτά”.
Από τη σκοπιά αυτή, αξίζει να επισημανθεί ότι ο διεθνής τύπος στέκεται ιδιαίτερα στην απουσία της Τουρκίας από τις εργασίες του Φόρουμ.
Τον Γ. Σταθάκη συνοδεύουν ο διευθυντής του γραφείου του κ. Λ. Κωτσονόπουλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του ΥΠΕΞ στο ΥΠΕΝ, κ. Ν. Γιωτόπουλος.