Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

«Ραντεβού» στην Αίγυπτο για το φυσικό αέριο

Στο Κάιρο έχουν μεταβεί οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιορδανίας καθώς και αντιπρόσωποι της Ιταλίας και της Παλαιστινιακής Αρχής προκειμένου να λάβουν μέρος στις εργασίες του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.






 Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, κ. Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται από χθες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ενώ αίσθηση προκαλεί η παρουσία του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ καθώς πρόκειται για μια σπάνια επίσκεψη στην Αίγυπτο από ισραηλινό αξιωματούχο. Η Ιορδανία και η Αίγυπτος είναι τα μόνα δύο αραβικά κράτη που διατηρούν πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά οι σχέσεις παραμένουν περιορισμένες μεταξύ των πληθυσμών.

 Η διοργάνωση του Φόρουμ αποτελεί μια πρωτοβουλία της Αιγύπτου, που στοχεύει στην καθιέρωσή του σε ετήσια βάση, με προοπτική συμμετοχής και άλλων κρατών, καθώς και διεθνών οργανισμών. Ζητούμενο είναι η ενίσχυση της περιφερειακής, τεχνικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ παραγωγών φυσικού αερίου, αγοραστών και κρατών διέλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να καταστεί εμπορικός κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) χάρη στην αναπτυσσόμενη παραγωγή φυσικού αερίου από τις πρόσφατες ανακαλύψεις, την υπάρχουσα υποδομή ΥΦΑ και τις στρατηγικές συμφωνίες που επιδιώκει με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να εισάγουν φυσικό αέριο για επεξεργασία και επανεξαγωγή.

 Ωστόσο, οι οικονομικές και τεχνικές προκλήσεις θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τη δημιουργία αυτού του κόμβου και παρά το ότι η χώρα περιορίζει τις ανάγκες της για εισαγωγές ΥΦΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2018 λόγω της αυξανόμενης εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, ο προϋπολογισμός του Καΐρου πλήττεται από τις δαπανηρές εισαγωγές άλλων καυσίμων.