Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Διέξοδο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της δίνει στην Κύπρο το ισραηλινό αέριο αντί του ακριβού LNG

Ως μια πρόταση που αξίζει να εξεταστεί σοβαρά αφού θα βοηθήσει την Κύπρο να εισάγει ποσότητες υγροποιημένου αερίου σε χαμηλότερο κόστος, χαρακτηρίζει την πρόταση της Energean Oil & Gas για κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει στο νησί ισραηλινό φυσικό αέριο, ο πρώην διευθύνων σύμβολος της κυπριακής εταιρείας υδρογονανθράκων Dr. Τσαρλς Έλληνας.


Όπως αναφέρει ο κ. Έλληνας η πρόταση που έχει γίνει για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου,  μπορεί να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όχι όμως και στη μείωση των τιμών του ρεύματος. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς όπως σημειώνει το κόστος του LNG μπορεί να φτάσει τα 8 έως 10 δολάρια το mbtu και σε αυτό θα προστεθεί το υψηλό κόστος της εγκατάστασης εισαγωγής (FSRU).
Η πρόταση της Energean πρέπει να εξεταστεί σοβαρά καθώς θα επιτύχει τον ίδιο στόχο με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος, τονίζει ο κ. Έλληνας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Έλληνας η Κύπρος μπορεί να εξοικονομήσει με την πρόταση της Energean έως και 1,4 δις δολάρια ετησίως, που θα οδηγήσουν σε σημαντικές μειώσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η τιμή στην οποία μπορεί η Κύπρος να προμηθευτεί αέριο από το Ισραήλ με το κλειδί στο χέρι είναι της τάξης των 8 δολαρίων ανά Mbtu, ήτοι 6 δολάρια εμπορική τιμή + 2 δολάρια incremental costs (transmission, pipelines κλπ). Σημειώνεται ότι στα 6 δολάρια έχουν διαμορφωθεί οι συμφωνίες της Delek για προμήθεια φυσικού αερίου στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο από το κοίτασμα Λεβιάθαν.
Στο άρθρο του ο κ. Έλληνας αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ενεργειακό σύστημα της Κύπρου και στα βαριά πρόστιμα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το κυπριακό κράτος εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με τους ευρωπαϊκούς στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων. Η απειλή του προστίμου άλλωστε οδήγησε την Κύπρο να εξετάσει το θέμα της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για το οποίο ελήφθη η σχετική απόφαση το 2017 ωστόσο ακόμη δεν έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί.
Ο ίδιος εκτιμά ότι η πρόταση για κατασκευή αγωγού που θα εισάγει ισραηλινό αέριο στην Κύπρο είναι μια πρόταση ενδιαφέρουσα που μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα σχέδια για εισαγωγή LNG.
Να σημειωθεί εξάλλου ότι οι προοπτικές εξαγωγής αερίου από τα θαλάσσια blocks της Energean είναι σημαντικές. Με βάση την αξιολόγηση (CPR) του ανεξάρτητου εκτιμητή NSAI, Καρίς και Τανίν διαθέτουν 2,4 τρισεκ. κυβικά πόδια αερίου προοπτικούς πόρους (unrisked prospective resources) με πιθανότητες ανακάλυψης της τάξης του 80%. Μάλιστα, η εταιρεία έχει ανακοινώσει πρόσφατα ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο Karish North, το οποίο περιέχει περίπου τα μισά από αυτά τα αποθέματα. Επίσης, η εταιρεία εκτιμά ότι πάνω από 5 τρισεκ.κυβικά πόδια προοπτικούς πόρους διαθέτουν τα πέντε θαλάσσια οικόπεδα που η Energean απέκτησε το Δεκέμβριο του 2017, με πιθανότητες ανακάλυψης περί το 70% κατά περίπτωση.