Είναι η ίδια ιστορία που συμβαίνει κάθε καλοκαίρι με τις πυρκαγιές ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Χθες, την πρώτη μέρα του φετινού καλοκαιριού τα πολλά Μποφόρ είχαν την τιμητική τους και αποτέλεσαν τον καλύτερο σύμμαχο για την εξάπλωση της πύρινης λαίλαπας, η οποία άφησε πίσω της θύματα και μεγάλες καταστροφές. Κινέτα, Καλλιτεχνούπολη, Κάλαμος, Ωρωπός, Χανιά τυλίχτηκαν στις φλόγες και το έργο των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολο, με τους δυνατούς ανέμους να αλλάζουν συνεχώς τα πύρινα μέτωπα.
Ομολογουμένως, η κινητοποίηση των Αρχών ήταν άμεση και συντονισμένη. Η Πυροσβεστική, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και οι Ενοπλες Δυνάμεις έριξαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στο πεδίο της πύρινης μάχης: πυροσβεστικά οχήματα, αεροσκάφη, ελικόπτερα, αρματαγωγά, πολεμική φρεγάτα, ανθρώπους. Για πρώτη φορά κινητοποιήθηκε τόσο άμεσα ο κρατικός μηχανισμός και στάλθηκε αίτημα βοήθειας προς τις χώρες της Ε.Ε. για συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ο πρωθυπουργός επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα που ξέσπασαν γύρω και κοντά στην Αττική μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Το ίδιο έκανε και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι φωτιές αυτές να μην είναι αθώες.
Αν δει κανείς τις αρχικές εστίες των μεγάλων πυρκαγιών και τις συνδυάσει με τα χρονικά διαστήματα από τη μια φωτιά στην άλλη, τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τα γεωγραφικά σημεία στα οποία εκδηλώθηκαν, αν μη τι άλλο, το πρώτο που σκέπτεται είναι ότι πίσω από αυτές μπορεί να υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο που εκμεταλλεύτηκε (ή βοηθήθηκε) από τις καιρικές συνθήκες.
Για να μεταφραστεί αυτή η υποψία σε βεβαιότητα, χρειάζονται έρευνα και στοιχεία που δεν είναι του παρόντος, καθώς η μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτοί οι λογικοί συνειρμοί ακολουθούνται επίσης από το ερώτημα ποιος να είναι ο στόχος των εμπρηστών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε φωτιά προκύπτει από εμπρησμό.
Μήπως η όλη ανάλυση θα πρέπει να γίνει ανάποδα; Η προληπτική πολιτική πυρασφάλειας μήπως θα πρέπει να ξεκινάει από την ανάλυση των συμφερόντων που υπάρχουν και αναπτύσσονται και τα οποία θα είχαν όφελος αν καεί η μια ή η άλλη περιοχή της χώρας; Εναν προβληματισμό θέτουμε. Οι αρμόδιοι ας το σκεφτούν.